IX Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ ще бъде WOW!

От 14 до 20 април София е столица на новата вълна в танца

8 представления на артисти от Австрия, Австралия, Бразилия, България, Германия, Македония, Португалия, Сингапур и Холандия са включени в програмата на 9-ти Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

„Антистатик“ 2016 продължава да показва новите форми и идеи в съвременния танц и пърформанс. Този път той представя тенденцията в тях да черпят от популярната култура на забавлението и от властващата днес култура на спектакъла, в която всичко трябва да е със зрелищния етикет WOW!, за да се продава, подкрепя и да има успех. Каква нова перспектива задава съвременният танц към нея, а с това и към доминиращите представи за тялото и танца? Какво повече ни казват за самите нас и за света, в който живеем?

На тези въпроси „Антистатик“ отговоря с WOW! представления. Неговата програма  заразява тялото с техно ритъм и го превръща в рейв-машина, разбивайки всички ограничения („Рейвмашина“); развеселява помръкналата Европа с изкуството на мажоретките („Мажоретката на Европа“); замисля ни какъв е физическият ефект на комичното и какво е комичното тяло („Slap/Stick“); държи се политически и религиозно дръзко със средствата на гротеската („Господът ми е по-добър от Господа ти“); пита каква щета си нанасяме, живеейки („Тотална щета“); поставя под лупа съблазнителното тяло на сцената и в еротичните клубни танци („Неон“, „Mira Fuchs“) и накрая отприщва магията и трансформиращата сила на театъра със заклинанието AL13FB<3”. Осем представления на артисти от новата вълна в танца и пърформанса, привлекли вниманието на публиката и критиката на българската и международната сцена.

„Антистатик“ включва и образователната платформа „Без дистанция“, която провежда съвместно с платформа „Нови драматургии“. Освен разговори с артисти, тя за първи път предлага физически въведения (т.нар. Warm up) в представленията – един игрови формат, в който зрителите ще могат да изпробват със собственото си тяло елементи от тяхната хореография и да вникнат по необичаен начин в тях. Определено едно WOW! преживяване за всеки от вас.

В своето програмно изказване организаторите посочват: „Благодарим на артистите, на всички сътрудници, партньори и организатори на фестивала, че за пореден път проявяват разбиране и приемат минималните условия, които локалната ситуация позволява. Голямо WOW! за вас! Като адвокати на танца и на съвременната култура, бихме искали възклицанието WOW! да остане в полето на удивлението, вдъхновението и радостта, а не на иронията.“

ANTISTATIC 2016_2

Очаквайте 9-тия „Антистатик“ на сцените на ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Театрална работилница „Сфумато“.

Фестивалът е инициатива на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2016 г. Провежда се в партньорство с Гьоте-институт България, Платформа „Нови драматургии“, ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс и Център за съвременен танц „Derida Dance Center“, както и с подкрепата на Министерството на културата, на Австрийското посолство в София и на редица международни фондове.

Очаквайте скоро допълнителна информация за събитията от фестивалната програма, както и на обновената интернет страница на фестивала www.antistaticfestival.org

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.