IX Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ ще бъде WOW!

5/5

От 14 до 20 април София е столица на новата вълна в танца

8 представления на артисти от Австрия, Австралия, Бразилия, България, Германия, Македония, Португалия, Сингапур и Холандия са включени в програмата на 9-ти Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

„Антистатик“ 2016 продължава да показва новите форми и идеи в съвременния танц и пърформанс. Този път той представя тенденцията в тях да черпят от популярната култура на забавлението и от властващата днес култура на спектакъла, в която всичко трябва да е със зрелищния етикет WOW!, за да се продава, подкрепя и да има успех. Каква нова перспектива задава съвременният танц към нея, а с това и към доминиращите представи за тялото и танца? Какво повече ни казват за самите нас и за света, в който живеем?

На тези въпроси „Антистатик“ отговоря с WOW! представления. Неговата програма  заразява тялото с техно ритъм и го превръща в рейв-машина, разбивайки всички ограничения („Рейвмашина“); развеселява помръкналата Европа с изкуството на мажоретките („Мажоретката на Европа“); замисля ни какъв е физическият ефект на комичното и какво е комичното тяло („Slap/Stick“); държи се политически и религиозно дръзко със средствата на гротеската („Господът ми е по-добър от Господа ти“); пита каква щета си нанасяме, живеейки („Тотална щета“); поставя под лупа съблазнителното тяло на сцената и в еротичните клубни танци („Неон“, „Mira Fuchs“) и накрая отприщва магията и трансформиращата сила на театъра със заклинанието AL13FB<3”. Осем представления на артисти от новата вълна в танца и пърформанса, привлекли вниманието на публиката и критиката на българската и международната сцена.

„Антистатик“ включва и образователната платформа „Без дистанция“, която провежда съвместно с платформа „Нови драматургии“. Освен разговори с артисти, тя за първи път предлага физически въведения (т.нар. Warm up) в представленията – един игрови формат, в който зрителите ще могат да изпробват със собственото си тяло елементи от тяхната хореография и да вникнат по необичаен начин в тях. Определено едно WOW! преживяване за всеки от вас.

В своето програмно изказване организаторите посочват: „Благодарим на артистите, на всички сътрудници, партньори и организатори на фестивала, че за пореден път проявяват разбиране и приемат минималните условия, които локалната ситуация позволява. Голямо WOW! за вас! Като адвокати на танца и на съвременната култура, бихме искали възклицанието WOW! да остане в полето на удивлението, вдъхновението и радостта, а не на иронията.“

ANTISTATIC 2016_2

Очаквайте 9-тия „Антистатик“ на сцените на ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Театрална работилница „Сфумато“.

Фестивалът е инициатива на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2016 г. Провежда се в партньорство с Гьоте-институт България, Платформа „Нови драматургии“, ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс и Център за съвременен танц „Derida Dance Center“, както и с подкрепата на Министерството на културата, на Австрийското посолство в София и на редица международни фондове.

Очаквайте скоро допълнителна информация за събитията от фестивалната програма, както и на обновената интернет страница на фестивала www.antistaticfestival.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp