„Фантазмемория“ изложба – живопис на Валери Ценов

Валери Ценов

След седем- годишно прекъсване от 22 юли варненската публика отново ще има възможността да се наслади на самостоятелна изява на пловдивския виртуоз на четката Валери Ценов. Той е носител на специалния приз „Художник на десетилетието на галерия Ларго 2008 – 2018“. Въпреки че участва във всички сборни изложби на галерия „Ларго“, Валери не е показвал самостоятелна изложба във Варна от 2013-та година. За сегашната си соловата си изява в морската столица пловдивчанинът се готви през последните 8 месеца и ще покаже нови творби, създадени специално за пространството на галерия „Ларго“.

Изложбата се нарича „Фантазмемория“, дума, която е рожба на авторовото въображение и опита на Валери да допусне зрителите и ценителите в неговия много личен свят, в който живее неговата душа и от който се вдъхновява неговото въображение. Този свят Валери е нарекъл с измислената дума „Фантазмемория“. „Фантаз“ идва от българската дума „фантазия“, която е сходна по звучене и еднаква по значение на много европейски езици, заредена е с изключително светло, позитивно звучене и предизвиква у човека усещане за радост, свобода, приключение и пътуване. Втората част на словосъчетанието идва от латинската дума memoria, която не само на латински, но отново на редица европейски езици има сходно произношение и означава памет. И така от съчетаването на „фантазия“ и „мемория“ се получава думата „Фантазмемория“. С нея Валери Ценов е нарекъл не само своята нова изложба. Тя звучи като име на някаква непозната, далечна, вълшебна страна, пълна с красиви, умни и силни хора. С тази дума художникът обозначава не само един свят, но и един процес – процесът на помненето, който е предшестван от търсенето, откриването, опознаването и накрая – осмислянето на света около нас.

Сякаш пловдивчанинът иска чрез своите картини и чрез името на изложбата си да ни каже – „Всички вие имате своя лична, съкровена страна, страна на фантазията и на спомените, страна на мечтите и на смелите пориви. Пазете я! Пазете своята Фантазмемория, помнете с какви мечти сте я напълнили, помнете с какви герои сте я населили! Това е вашият личен, съкровен, недокоснат от никой друг свят и докато го помните и фантазирате за него, никой не може да ви го отнеме.“

В настоящата изложба в галерия „Ларго“ ще видим картини от различни цикли, които Валери Ценов разработва и рисува през годините. Някои от тях, като цикъла „Жив свят“, са сравнително нови. Други, като цикъл „Антични морета“ или цикъл „Родопски мотиви“, са с повече от десет или двадесет- годишна история, но продължават да интересуват художника и до днес и той се връща към тях отново и отново. Така и в настоящата експозиция зрителите ще имат възможност да се насладят на картини от тези три цикъла.

В част от творбите в изложбата ще открием, разбира се и образа на жената, образ основополагащ и значим в неговото творчество. За Валери жената е икона, символ на духовността, символ на чистата красота, на природата и на майката-земя. Неговите женски образи са извисени, изпълнени със светлина, лишени от страст, сякаш дошли от един друг свят.

В експозицията за радост на варненската публика ще има и много морски сюжети. Картините на Валери на морска тематика са населени с лодки и котви, с въздушни балони и знамена, веещи се във въздуха, със скачащи делфини и летящи риби. Те са като едно вълнуващо, лазурно-синьо или ултрамаринено пътешествие. В тях пловдивският виртуоз запечатва копнежа на моряка към морската шир, но и желанието му да се завърне на брега, където го очаква любимата.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 22-ри юли, сряда, от 18:30 в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8, а изложбата продължава до 11 август. Повече снимки на творбите на Валери Ценов вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

За художника:

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. Ценов е чест гост във френските изложбени салони. За него френското списание за култура “UNIVERS DES ARTS” пише: “…творец, застанал извън общоприетото, който отказва да създава повърхностно изкуство. Той защитава изначалната роля на художника – да бъде посланик, мост, свързващ световете, хората, идеите, духовното и материалното… За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са истински книги на Живота….”. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 60 самостоятелни изложби в България, Германия, САЩ,  Швейцария, Франция, Испания и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Носител е на приза “Художник на десетилетието 2008 – 2018 на Арт Галерия Ларго“. Живее и работи в Пловдив.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO