Ето какво е бъдещето на (почти) всичко

Много хора искат да знаят какво ще е бъдещето. Някои прибягват към астрологията, други към карти таро, трети към науката. Още от древни времена жреците са опитвали да предскажат близко и далечно бъдеще и тази дейност занимава умовете на учени, икономисти, инвеститори, предприемачи,  както и на обикновените хора в 21-ви век.

Само ако преди 5 години знаехме, че един Bitcoin ще струва 50 000$ днес… Само ако преди 2 години знаехме, че КОВИД ще удари целия свят… Само ако знаехме   преди 15 години  как ще се развие интернет  пазарът… Само ако знаехме преди 10, 20, 30 години как ще се развие имотният пазар… 

Представяте ли си да знаете всичко това за годините напред във времето?

Големите корпорации плащат десетки хиляди долари за подобни анализи, за да разберат как ще се промени дадена икономическа дейност, отрасъл, ниша, пазар, за  да могат да насочат инвестициите си в правилна посока. За големите инвеститори не  е важно какво се случва днес, а какво ще се случва след 5, 10 или дори 30 години. За да може когато времето дойде, те да са тези, които продават билетите на входа, а не тези, чакащи на опашката за билети. 

Подобни изследвания рядко достигат до ръцете на обикновените хора, но ето, днес имаме възможност да се докоснем до едно съкратено издание, носещо скромното име „Бъдещето на почти всичко“. Книгата има за цел да ни даде един футуристичен поглед за това какво бъдеще ни очаква, без претенция да ни научи как да се подготвим за него. 

В книгата се засягат теми като дигитализацията, образованието, пенсионирането, навиците на хората и дори какъв се очаква да е автомобилният парк. Тази книга не е за забавление. Тя е по-скоро задължително четиво за всеки, който иска да оцелее. Обикновено хората препускат през живота си, сякаш са на някакво приключение с непрекъснати изненади,  след което отчаяно питат “Защо все на мен се случва?”. Отговорът е прост – защото им липсва подготовка. Ако тръгнете някъде на път,  се очаква да проучите дестинацията, да си направите план през кой път ще минете, какви дрехи да си носите, къде ще нощувате…Когато пътуват през живота си обаче, хората рядко подхождат толкова подготвени. Няма да е пресилено, ако кажа, че на къмпинг в гората отиват по-подготвени отколкото като влизат в следващата година. 

Именно затова тази книга е учебник. Взимаме я, прочитаме я от кора до кора. Анализираме (доколкото можем с умствения си капацитет) какво означава написаното за нас и взимаме правилните решения за живота си.

Ето няколко примера:

Ако знаем, че бъдещето на автомобилния парк в света е на споделеното пътуване, електрическите автомобили, самоуправляващите се автомобили, които ни вземат и оставят на правилните дестинации,  без дори да имаме книжка,  то тогава вероятно,   когато купуваме следващата си кола,  ще вземем рационално решение за цената, типа гориво и времето на експлоатация,  която гласуваме на нашия автомобил. Дори може да се откажем от него изцяло  и да заложим на новата технология по-отрано.

Ако знаем, че бъдещето на имотния пазар е такова, че все повече хора ще живеят под наем, вероятно ще вземем решение да инвестираме парите си в имоти, които да бъдат отдавани под наем на нарастващия пазар. Или обратното?

Ако знаем, че дигиталният маркетинг е временно явление, което завърта главите на простосмъртните, вероятно ще изберем професия, която да ни направи милионери след 10 години и на която много хора днес биха ни се смяли или поне биха ни гледали с изненада. 

И сега – внимание! Четете тази книга и не я приемайте  като абсолютна истина.  Всяко изследване и анализ,  насочен към бъдещето,  има известна доза грешка. Колкото по-близо е периодът,  който се прогнозира, толкова грешката е по-малка и обратно – колкото по-напред във времето поглеждаме, толкова повече се отклоняваме от точната прогноза. Но дори неточна, прогнозата пак може да ни покаже посоката. 

Ето нещо, което тази книга, написана през 2019 г.,  не е успяла да предвиди – Ковид. Когато говори за офисите на бъдещето,  в книгата не се споменава нищо, което да предвиди, че “хоум офисът” ще промени правилата на играта. Дори напротив – там се твърди, че офисите винаги ще останат фактор, ще са масово използвани и едва 4-10% ще ползват привилегията на хоум офиса. Но Ковид дойде и промени всичко с един удар. Промени отношението към работата от вкъщи, промени рутинните дейности, начина на провеждане на времегубещите срещи, промени ефективността на хората, промени навиците, телосложението, желанията им за работа. Всичко. И това нямаше как да бъде прогнозирано.

Вероятно ще има подобни събития и напред във времето. Електрическите автомобили са нещо прекрасно и вероятно много хора планират да изградят електростанции, но…  ако новите автомобили се захранват с торий чрез микро ядрени реактори  и няма нужда от електростанции? Е,това е просто един въпрос. 

Затова, – купете си  “Бъдещето на почти всичко” веднага. Прочетете я час по-скоро. Седнете и напишете на един лист  как можете да използвате прочетеното, за да живеете по-добре в близкото и далечно бъдеще. 

Или пък разгледайте курсовете по астрология и митология, които вероятно също ще бъдат от полза, ако искате да се развивате в тази сфера, или просто ви е интересна такъв тип наука.

Photo by Alex Knight on Unsplash
Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO