Ето как преборих паросмията след Covid-19

5/5

Искрено се надявах, че някой ден ще имам щастието да напиша тази статия, защото ще съм преборил този обонятелен бич за милиони хора, прекарали Ковид-19. За тези, които не го преживяват, едва ли ще е интересно, но за всички, които не са се хранили нормално в последните месеци заради ужасната миризма, която усещат от най-любимите си храни,  тази статия може и да е решение на мъките или поне лъч надежда. 

Ще започна с детайлите стъпка по стъпка, защото те са важни и всеки сам ще намери приликите или разликите със своето състояние. 

Изкарах Ковид при при втората вълна (ноември 2020) с пълна загуба на обоняние за около месец. Изненадващо дълго време, но обонянието се възвърна, макар и понякога да беше твърде слабо за моите разбирания. Така живях около месец и нещо, радвайки се на живота, когато изведнъж усетих, че кюфтетата, които току що бях сготвил, миришат на мърша. Бременната ми тогава жена не разбираше за какво говоря. Аз обаче настоях да спре да ги яде, защото явно не усеща добре и месото е развалено. След няколко дни разбрах, че грешката е в моята глава – лук, чесън – всичко, миришеше на мърша. Всички препарати за почистване, шампоани, дезодоранти бяха със специфична химическа миризма, а миризмата на  бензина и другите горива наподобяваше нещо между мърша и химия. 

Състоянието ми се влошаваше и в продължение на месеци откривах все нови и нови проблемни храни, като 6 месеца по-късно вече имах  проблем и с всяко месо, включително варени спагети и макарони, които миришеха на същото, на което и месото и памперса на новороденото ми дете. Страхотно, нали?

Вече бяха минали месеци и отчаянието ми нарастваше, защото вместо да се подобрявам, се влошавах. Бях изчел всичко по темата, но знаех, че 90% от написаното са пълни глупости от хора, които просто искат трафик в уебсайта си. 

Забравих да кажа, че съм учил в биологична паралелка, после минах през Биолгоическия факултет на СУ със специалност  Биотехнологии и накрая завърших Медицинска кибернетика. Накратко – имам достатъчно познания по биохимия, анатомия и, за мой късмет, съм изкарал 2 различни изпита с темата ,,Обонятелен анализатор”. Макар и да не съм лекар, знаех  какво търся като решение, макар и такова да нямаше. Активността ми беше да проверявам всички щуротии изписани в мрежата и на логически принцип да отхвърлям тези, които няма как да работят и да тествам тези, които биха работили. 

Като начало всеки ми даваше страхотни идеи от типа:

  • Помирисвай на определено време различни етерични мласла или познати силни аромати, за да си спомни носът ти  как миришат. Сякаш ми продаваха хомеопатия – носа има памет  и аз ще му покажа пътя към неговите спомени. 
  • Помириши амоняк – според някои силната дразнеща миризма на амоняка ще продуха носа. Но той си е чист и проблемът не е изобщо в него. 

В интернет четох за печени портокали с кафява захар, които давали мигновен резултат. Това по-скоро ми звучеше като при децата, които си забъркват вълшебна каша с кал, клонки и смачкани листа, след което го представят за новото лекарство за безсмъртие. За игра става, но нямаше научна обосновка защо това може изобщо да сработи. 

Какъв всъщност е проблемът при нас?

Той не е в носа. При гриповете или настинките ние често губим обоняние, но то е възпрепятствано от сополите и секретите, полепнали по лигавицата или изобщо невъзможността да поемем въздух през носа. Тогава проблемът е чисто технически и при продухване на носа всичко се оправя. При нас, пост-ковидните, казусът е на ниво нервна системата. Загубата на обоняние още от самото начало не е защото имаме хрема, а защото просто сигналът или не стига до мозъка ни, или бива игнориран от обонятелния център там, който трябва да го интерпретира и да каже – да,  мирише силно на кафе, лук, чесън, бензин… 

Проблемът ни много прилича на прекъснат кабел от компютър към екран. Когато го мърдате, картината преминава през жълт, лилав, бял, син цвят или други странни комбинации. Сигналът от компютъра е коректен, но кабелът не доставя коректно информацията до екрана. Ако това не сте го преживявали, вероятно сте преживявали прекъснати кабели на слушалките. Чувате ту лявата, ту дясната, понякога пращи, понякога се губят определени тонове,  а когато мърдате  кабела,  се чува пращене и  прексъва.  

Между рецепторите в носа и мозъка има серия от неврони, които предават сигнала от приетата информация един на друг  подобно на кабел с множество свръзки. Повече по темата можете да прочетете тук. Проблемът може да е или в “кабела”,  който доставя получената от рецепторите информация грешно,  или от интерпретиращото устросйтво (разбирай мозъка), който когато получи определен сигнал,  не разбира как да го интерпретира правилно. 

За мен най-важното в случая беше, че милиони хора по света се оплакваха от един и същи казус. Не просто имахме проблем с обонянието, а всички дружно се оплакваме от конкретни миризми, които усещаме по идентичен изкривен начин. Тоест,  няма някой, който да каже  ,,Копърът ми мирише като лятно цвете, а лукът на  тонизираща напитка’’. Винаги проблемни се оказваха идентични миризми, които ни миришат идентично гадно. Казусът с кабела и цветовете – ако ви е прекъснат конкретния цвят, винаги ще получавате еднакво счупена картина.

Стигнах до извода, че става дума за проблем в преноса на данни и комуникацията между невроните. Може и да е било мнение на лаик, но чисто логически трябваше да е нещо от този сорт. Разбира се, според някои лекари, това беше психосоматично и нито един от нас не изпитва истински дискомфорт, а само се правим на болни. Та и лекарите не бяха много в час с реалността. 

Решението

Попадна ми материал за продукт, който е хранителна добавка. Веднага бях скептичен, защото много хора по света се лекуваха с кортикостероиди. Те ми бяха последната алтернатива, защото покрай Ковид бях направил вече черния си дроб на салата и не планирах да му давам още храна за размисъл дали да ми служи или да се предаде. Когато видях добавка,  се поколебах, но започнах да чета. 

Важно е да отбележа, че това не е реклама, защото продуктът не може да се купи от България, а и няма да поставя линк към него за да не мислите, че печеля под някаква форма от това. Името му е “Doppelherz Ginkgo + B Vitamins + Choline – Dietary Supplement with Ginkgo, Vitamin B, Choline, Pantothenic Acid & Zinc to Support Mental Performance – 1 x 40 Capsules”. Купих си го от немския Амазон. Дойде за 5 дни и започнах да го приемам 1 минута след получаване на пратката. Чак след това започнах да чета листовката и как се прилага. А то беше лесно – по 1 капсула дневно с храната. 

Имаше хора, които споделяха подобрения,  но предупреждаваха да сме търпеливи. Аз започнах да душа неща от първия ден, но,  разбира се,  нищо не се променяше. 

Денят беше 10-ти. Записах си подробно всеки ден,  за да видя дали има промяна, но очаквах това да стане към края на втория месец, според споделеното от колеги – обонятелни далтонисти. Въпросния ден си взех душ и в един миг усетих истинския аромат на душ гела си, беше рязко  и подобно на сън след събуждане, изчезна и отново всичко пак беше химия. Сякаш бях мръднал кабела и сигналът се беше оправил за секунда. Още известно време  търсих същия ефект, но нищо не последва. 

Така разочарованието ми продължи седмици. Около 40-тия ден отново имах същото пробуждане и отново в банята. Този път ефектът беше осезаем и се задържа. Отворих всички шампоани, гелове, балсами и всякакви щуротии, които имаме в банята. Част от тях са на жена ми и нямам идея за какво ги използва, но с радост помирисах всеки един от тях и усетих различна миризма от химията. Впоследствие я попитах кое как мирише,  за да потвърди, че всичко е коректно. Продължих да душа и извън банята.  Помирисвали ли сте чист спирт? Интересно е, че за мен той беше като химическа бомба. Ужасен и противен, а този път беше най-обикновен спирт. Чудо!

Час по-късно,  когато си миех ръцете,  всичко беше по старому. Химия и пак химия, а храната – с миризма на памперс. 

В момента съм вече на ден 70. Тази седмица ядох ребърца полети обилно с барбекю сос, който имаше солидно количество чесън и… всичко беше ОК. Комшиите, които ме обгазяват с чеснови манджи  всеки ден,  вече не ме дразнят толкова, особено когато усещам правилната миризма. Истината е, че пак имам проблем с някои миризми, но вече моментите на грешни спрямо коректни миризми са около 50 на 50. Понякога усещам ароматите на сапуна правилно, но тези на чесън и лук грешно или обратното. Понякога всичко е наред, понякога всичко е отново ужасно. 

От този ден насетне имам проблясъци все по-често. Интересното е, че някои неща дори не усетих как изчезнаха като проблеми. Например бензина – преди го усещах като проблем при всяко минаване покрай паркинг или бензиностанция, но така и не разбрах кога това усещане просто изчезна. 

И все пак – мога смело да кажа, че до голяма степен съм върнал нормалния си живот. Усещам как проблемното обоняние започва да си отива от мен и се надявам след края на терапията от 80 таблетки (в кутията има 40, а аз си взех 2 кутии),  всичко ще бъде по-скоро наред. Знам, че няма да оздравея изведнъж, а това е продължителен процес, но по-сложната част от пътя вече е извървяна. 

Как всъщност работи тази добавка?

Името й   прекалено дълго, но това което всъщност ни е важното,  е съставката ХОЛИН. Холинът е прекурсор на ацетилхолин, който пък от своя страна е невротрансмитер. Отделя се от невронните клетки в местата, където те са най-близо една до друга. Иначе казано,  там,  където две нервни клетки си предават информация една на друга. Нали не мислите, че те си предават информацията в картини, звук и миризми – всичко е химия и разлика в потенциалите. Разбирайте плюс и минус, нули и единици. Точно така – подобно е на вашия компютър и на преноса на данните в него и между него и други машини в мрежата. Ацетилхолинът също подобрява сетивни възприятия, а неговата липса води до проблеми в паметта. В тази връзка не е зле да прочетете дали случайно, освен от “паросмия”,  не страдате и от мозъчна мъгла – друг интересен ефект,  наблюдаван при хора прекарали Covid-19. Причината и за двете може да се окаже една и съща – недостиг на ацетилхолин. 

Именно тази информация ми даде надежда, че когато пия тази добавка,  реално правя нещо, вместо да пека портокали на огън с кафява захар. Намерих и редица други добавки с холин, на различни цени и с различни количества. Разбира се, вие сами можете да изберете между марките и цените, но ви препоръчвам количеството Холин в капсула да е възможно най-голямо.

Разбира се, трябва да знаете, че за да постигнете нужните за организма концентрации, е желателно да приемате добавката продължителен период от време. Също така, ако искате по-бърз ефект и си мислите, че можете да изпиете много капсули наведнъж и да вдигнете нивото за утрешното парти… е, системата не работи така. Затова спазвайте предписаните на опаковката дози – 1 капсула на ден с храна и не губете надежда дори и да няма ефект в първите 30 дни. 

Искрено се надявам този ефект да дойде и при вас дали за 30 или за 60 дни – няма значение. Важното е отново да се насладим на любимите си храни и когато идем на гости да не ни мислят за луди. Нали?

Пожелавам ви успех и ще се радвам да споделите коментари по темата по-долу, особено ако имате други работещи решения.

*Възможно е този метод да работи при мен, но да не работи при много други хора. Също така е възможно терапията да е съвпаднала с естественото решаване на проблема от организма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp