Епичен, дързък, емоционален – един от шедьоврите на 2015 г.!

Роман за принадлежността и загубата, за упорството на любовта и последиците от съдбоносното решение да спасиш живот

В едно ранно утро

Вирджиния Бейли

Сиво ранно утро през 1943 г. На улица в Рим две непознати жени срещат погледите си само за миг. И това променя живота им безвъзвратно.

Киара Равело е на път да избяга от окупирания от нацистите Рим и да го замени със сигурността на семейната къща в планината. А една майка чака заедно със семейството си и с останалите жители на еврейското гето да бъде депортирана и отведена към неизвестността. Прегърнала малкия си син, Даниеле, тя среща погледа на Киара.

И в този миг на безмълвно разбирателство Киара взема съдбоносно решение. На всеослушание тя обявява момчето за свой племенник и така го спасява. Едва след като камионите потеглят, Киара осъзнава какво е сторила: 27-годишна, неомъжена, с болна от епилепсия сестра, която се нуждае от постоянни грижи и внимание, с предстоящо опасно пътуване, а сега и с дете, което няма документи за самоличност и отказва да говори. Оказва се, че сестра й Чечилия не посреща Даниеле с „добре дошъл”, а момчето реагира тежко на раздялата с родителите си и очевидно иска да избяга при първа възможност. Недоверчива, подозрителна и често откровено груба, Киара полага всички усилия, за да заведе двамата си подопечни на безопасно място.

Три десетилетия по-късно, независима и затворена в себе си, Киара живее сама в Рим и е доволна от тихия си живот, отдаден на преводаческата й професия, малцина приятели, музиката и театъра. Но сянката на Даниеле е неин постоянен спътник. Детето, което никога не е искало да бъде спасено, носи в живота й само хаос и разруха. И накрая разбива сърцето й…

Сега, когато непознато 16-годишно момиче от Уелс на име Мария се обажда, за да й съобщи, че е дъщеря на Даниеле, Киара отново ще погледне в очите призраците от миналото…

Какво означава да спасиш живот?

Действието в романа на Вирджиния Бейли се завихря около решението на две жени да спасят едно дете по време на Втората световна война, а развръзката от този съдбоносен избор отеква дори десетилетия по-късно. Изправени пред тежки загуби, героите отстояват себе си с жар и не губят до последно надежда.

Малкият Даниеле не е благодарният мъченик, спасен от непозната жена. Последиците от принудителната раздяла с родителите му са твърде тежки, за да бъдат превъзмогнати. „Той не искаше да бъде спасен. Никога не е искал“, осъзнава болезнено Киара. Сюжетът се сплита от емоционалната дистанцираност на Даниеле, а по-късно и от неговото физическо отсъствие в романа. Неговият образ, толкова реалистичен сякаш е портрет на действителна личност, е на проблемно и объркано момче. А Киара трябва да приеме болката, причинена й от детето, чиято майка не може да замести напълно.

Пресъздадено с богат и многопластов език, действието в романа прескача между две различни исторически времена – от 40-те до 70-те години на XX в., и различни местоположения – Рим, италианската провинция, Кардиф. Вирджиния Бейли е романист, който поставя на пиедестал ежедневието, и това придава жизненост на творбата, предизвиквайки поразителен контраст между двете епохи. Героите й са необичайна колекция от образи, всеки от тях, изграден с виталност, всеки един, носещ отпечатък на обърканите си чувства и трудната си съдба…

От лишенията и опасностите на военното време до кипящия живот през 70-те години, „В едно ранно утро” е епичен, дързък, емоционален роман за принадлежността и загубата, за упорството на любовта, за саможертвата, изкуплението и спасението. Ала това е и книга за изборите, които променят живота ни, за сложността и разнообразието на човешките отношения, за последиците от решението на една жена да спаси дете. Разказан с дълбочина, изящество, смелост и откровеност, едновременно трагичен и възвисяващ, този роман възкачва Вирджиния Бейли триумфално на световната литературна сцена.

„В едно ранно утро” е преведен на 15 езика.

За автора

d49b9a8884ad9413f974d6cfb69ce6b2_400x400Вирджиния Бейли е автор на два романа и признат майстор на разказа. Носител е на многобройни награди за поезия и проза. Основател и редактор на литературно списание за разкази. Родена е в Йоркшир, но на 7-годишна възраст се мести в Кардиф. В момента прекарва по-голямата част от времето в Девън.

С парите от наградата, спечелена за дебютния й роман, тя заминава за Италия, наема си апартамент в Рим и прави щателно проучване за втория си роман – „В едно ранно утро”.

В момента пише третия си роман.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.