„Емилия Галоти“ от Готхолд Ефраим Лесинг с премиера в Театър НАТФИЗ

5/5

На 1 и 2 октомври (петък и събота) от 19:00 часа на Голяма сцена в Театър НАТФИЗ ще се състои премиерата на „Емилия Галоти“ от Готхолд Ефраим Лесинг в превод на Димитър Стоевски и с участието на студенти от класа на проф. Снежина Танковска в специалност „Актьорство за драматичен театър“.

снимка: НАТФИЗ

Поставновката и сценичният й вариант са дело на Петър Денчев, сценографията и костюмите са на Петър Митев, а музката – на Пламен Мирчев-Мирона.

Какво би могло да свърже идеалите на немското просвещение с дневния ред на нашето балканско съществуване в началото на 21- век? Този въпрос идва съвсем разумно, когато се вгледаме в историята за гордата, но превърната в жертва Емилия Галоти. Може би въпросът за женската свобода? Или проблемът със свободата на личността въобще? Не прилича ли нашият свят по нещо на онзи от края на 18-ти век, в който е възможно един самозабравил се феодал да бъде обладан от желанието за притежание, та да му се прииска да открадне едно живо същество? Едва ли днес бихме могли да се борим за моралната чистота и невинността, така, както Лесинг си го е представял, когато неговите буржоа решават да се съпротивяват на ексцентричните криминални желания на своя владетел. Но със сигурност въпросът за свободата на личността и женската еманципация седят все толкова актуално, колкото са звучали и тогава. Какво е насилие, пита Емилия Галоти, да изтърпиш това, което не трябва – отговаря си сама… Ала не е ли това ситуация, в която се намираме и днес?“, коментира Петър Денчев.

снимка: НАТФИЗ

Билети можете да закупите предварително от касата на Театър НАТФИЗ (ул. „Г. С. Раковски“ 108А, тел. 02 9231 303) или онлайн.

снимка: НАТФИЗ

Подробности за постановката вижте тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp