Елианна Лилова: за страстта към съвременния танц и предизвикателството ONE DANCE WEEK (интервю)

Елианна Лилова; Снимка: Лина Кривошиева

В началото на грандиозния ONE DANCE WEEK поговорихме с един от главните виновници за това, любителите на съвременния танц да се наслаждават на не една, а на цели три седмици с мероприятия, посветени на него. ONE DANCE WEEK ще се състои в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив, от 9 до 30 октомври. Директорът на фестивала Елианна Лилова ни разказа от първо лице за страстта към модерния танц и организацията, съпътстваща събитие от такава величина.

  • Здравей, Елианна! На какво те научи съвременния танц?

Авантюрата ми със съвременния танц започна през 2008-а. Вклюбих се от пръв поглед и така вече девет години съвременният танц е най-голямата емоция в живота ми.
Научи ме да съм любопитна, смела, да импровизирам, да бъда отворена към различността, към света в цялата му пъстрота.

  • Девето издание и девет спектакъла на ONE DANCE WEEK 2016. Ще ни разкажеш ли как става подбора на гостите?

Фестивалната програма е изградена само от спектакли, които са ми направили изключително впечатление и които искрено искам българската публика да види. Всичките танцови компании, които пристигат в Пловдив тази година, са ярки примери от световната сцена, а спектаклите са във фокуса на всички големи световни фестивали. ONE DANCE WEEK отново ще бъде шарен и разнолик, шумен и дързък, красив и вдъхновяващ, като така за пореден път ще постигне целта си – да представи целия спектър от жанрове, естетики и техники в сферата на съвременния танц.

1-sebastienerome1

  • Каква е първата асоциация на компаниите, когато ги поканиш да посетят България? Чували ли са за страната ни?

Честно казано много от тях не са. В началото това някак ме разстройваше. С течение на времето започнах да осъзнавам, че светът е толкова голям и вероятно е някак естествено България да остава невидима. Освен това вина за това има и отсъствието на страната ни картината на световните съвременни феномени – както на ниво артистичен продукт, така и на мениджърско лобиране. Надявам се това да се промени. Ние лично работим много в тази насока – да локализираме страната на световната културална карта.

  • Какво е най-голямото предизвикателство пред фестивала тази година?

Организацията на фестивал от такъв мащаб, с толкова много гостуващи компании и технически сложни спектакли, е сериозно предизвикателство. Организацията и планирането започва много повече от година по-рано – комуникация с компаниите, кандидатстване пред финансиращи организации, логистика… Всяка година се изправяме пред стотици препятствия, а когато започне т.н. „фестивално време“ – тогава започва и големият екшън: логистика, борба с графици, технически решения, продажба на билети, достигане до публиките…

Всичко това си заслужава – когато светлините загаснат, когато усетиш публиката, която затаява дъх, когато чуеш аплодисментите… Тези моменти са безценни.

  •  Кой спектакъл/ спектакли ще ни препоръчаш да гледаме?

На този въпрос най-лесно мога да отговоря, ако познавам човека срещу мен и неговите вкусове. Трудно ми е да генерализирам или да посоча акценти, защото всички спектакли са уникални по специфичен начин, но ще направя един опит за групиране:

  • За тези, които се вълнуват от авангардното и новаторското, дигиталните изкуства и нови технологии, не трябва да пропускат тайванския спектакъл ВТОРО ТЯЛО (22 октомври) на Anarchy Dance Theatre и НАГОРЕ (30 октомври) на Йожеф Трефели и Майк Уинтър.
  • За любителите на класическия и изящен подход към съвременните изпълнителски изкуства, препоръчвам репертоара, който Стивън Петронио ще представи на 9 октомври. Тук бих прибавила и физикалното предизвикателство КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА (17 октомври) на чешката компания DOT504 и представлението KOVA (29 октомври) на виртуозните изпълнители от La Veronal.
  • За бунтарите, горещо препоръчвам спектакъла на феномена на канадския съвременен танц Фредерик Гравел – ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА (20 октомври), както и минималистично-електронно-романтичния ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ? на хореографа Ювал Пик (13 октомври).
Фотография: © Yi-Chun Wu & Sarah Silver
Фотография: © Yi-Chun Wu & Sarah Silver

Повече за фестивала ONE DANCE WEEK тази година научете тук.

one-dance-week-2016

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.