“Ели – малкото момиче с голямата коса” – или за къдравелките с любов!

5/5

Какво ще се случи, ако една дълга, къдрава, гъста коса на едно малко момиченце не бъде разресана добре? Океанът ще се разгневи? Стотици малки човечета ще останат без ежедневните си задължения?

„Ели-малкото момиче с голямата коса“ е дебютната картинна книга на артистичния колектив Фаро и все по-популярната художничка Калина Мухова. Привидно непонятната връзка между къдравелката Ели, малките островни обитатели и гнева на океана се разкрива чрез умел синхрон на текст и приказни илюстрации. Читателят е преведен през деня на Ели – грижата за нейната къдрава коса и старателното ѝ ежедневно разресване, което осигурява спокойствието на малкия остров, където живее тя. Основната задача на повтарящите се ежедневни задължения на малките човечета, с които живее момиченцето, е косата на Ели да е разресана – независимо дали тя иска или не чак толкова.

„Ели-малкото момиче с голямата коса“ е от онзи тип детски книги, които говорят на малките си читатели, така че да бъдат разбрани и от възрастните.

Детска книга, която ще заинтригува и по-големите…

Историята в първата книжка на Фаро е увлекателна за децата, а за нас, техните родители, загатва теми за размисъл, свързани със заетото ни ежедневие и повторяемостта на грижите за околните, които полагаме всеки ден. Защото знаем, че за децата ни е важно да бъдат възпитавани чрез силата на примера, на постоянството и  навика.

И все пак – понякога има и повече…

Светът, с който бяхме свикнали, претърпя невъзвратима промяна и неминуемо фокусът на дните ни се измени. Много фино, без излишен акцент, книгата за малката Ели с голямата коса, сякаш ни насочва и натам – тихичко гласче в главата ни пита дали е нужно вечно да сме заети, да правим, да не спираме да действаме? А понякога, като родители, се опасяваме, че ако не успяваме да накараме нещата да се случат по начина, който очакваме, то ще се случи нещо голямо и страшно.

„Ели-малкото момиче с голямата коса“ – една красива вселена за детските очи, книгата на Фаро говори с думи, но и с неповторими илюстрации. Вдъхновението – работата на колектива с илюстраторката Калина Мухова поставя обещаващото начало на – надяваме се – дълга поредица от издания от Фаро.

„Ели-малкото момиче с голямата коса“ е картинна книга подходяща за деца на възраст от 3 до 7 години.

Фаро е творчески псевдоним, зад който стоят двама души. Детската книжка с илюстрации “Ели: малкото момиче с голямата коса” е техният първи съвместен проект.

Книгата е написана първоначално на английски език, а след това – преведена и пусната на българския пазар. Съвсем скоро предстои и издаването на английския оригинален текст.

В момента авторите на „Ели-малкото момиче с голямата коса“ работят по следващата си картинна книга.

Калина Мухова е българска илюстраторка, която от години живее в Италия, където и е следвала магистратура със специалност илюстрация в Академията за изящни изкуства в Болоня. През 2018 публикува с издателство Tunué първата си графична новела “София от Океана”, написана от Марко Нучи; през 2019 излиза “Балконът” с издателство Точица, както и “Диана с главата надолу” с издателство Canicola. В момента работи като илюстратор на свободна практика в Болоня.

“Ели: малкото момиче с голямата коса” е първият проект и за  новото издателство Случка, което е с амбиции да популяризира млади автори както в литературата за деца, така и за възрастни.

Книгата може да бъде закупена от сайта www.faroart.com и във всички големи книжарници.

Официален дистрибутор – Сиела

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp