Екстремни лазери, плазмени ускорители и мощни светлинни импулси – на Ratio ще бъде горещо!

Д-р Кери Бренър ще представи екстремната физика зад супермощните и прецизни лазери на десетото издание на форума Ratio.

Най-мощните лазери в света генерират плазма, която се нагрява до милиони градуси само за частица от секундата. Тази температура е много по-висока от тази на повърхността на Слънцето.

Гостите на Форума за популярна наука Ratio ще разберат повече за екстремната физика, която стои зад лазерното ускоряване на частици, и за практическото приложение на тези невероятни лазери. Тази иновативна технология има множеството роли – от ракова терапия до създаване на 3D изображения с висока резолюция. Лазерите могат да се използват и за 3D принтиране на части за двигатели – дори за инспекция на контейнери за ядрени отпадъци.

Суперлазерите вече могат да изстрелват лъчи 10 пъти в секунда. Това ги прави изключително мощни. Като вземем предвид и голямата им прецизност, не е изненада, че научната общност работи активно с бизнеса и лекарите за развитието на лазерната технология.  Изглежда, че широката им употреба е точно зад ъгъла, а д-р Кери Бренър  ще разкаже повече за приложението на тази технология на форума Ratio.

Д-р Кери Бренър е старши физик в Rutherford Appleton Laboratory’s Central Laser Facility. Тя е иноватор, който използва най-мощните лазери в света, за да изследва какво се случва, когато екстремни изблици светлина, каквито са лазерните импулси, влязат в контакт с материя. Наученото от наблюденията си тя използва за разработване на нова рентгенова технология, която може “да вижда” през стомана с микро резолюция, както и да се приложи като иновативен метод за лечение на рак.

д-р Кери Бренър

Екстремната физика, с която тя се занимава, може да ни помогне да разберем по-добре избухването на супернова или как да възпламеним звезда за производството на чиста електрическа енергия.

Форумът Ratio 2019 ще представи още три теми от международни лектори. Професор Матю Коб ще въвлече гостите в извънземно приключение, докато търси отговора на въпроса „Има ли живот другаде във Вселената?“. Професор Шийна Крукшанк ще представи микровселената, която се крие в човешкото тяло, и защо микробиомът е толкова важен за здравето. По време на дискусионният панел публиката ще надникне в дълбините на човешкия ум, в търсене на най-точната дефиниция за съзнанието и връзката между ума и мозъка.

Ratio 2019 – пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Десетото издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. За трета поредна година, събитието се реализира с помощта на програма „Култура“ на Столична община. Повече информация за темите и билети може да намерите на сайта ratio.bg.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.