Един от първите български романи за горяните – „Швеге“ от Тодор Господинов – излиза на 10 февруари

5/5

В духа на „Власт и съпротива“ и „Когато капят кестените“ романът на български журналист е базиран на истински събития и множество документи.

В Деня за почит на жертвите на комунистическия режим се появява корицата на един от първите български романи за движението на горяните – „Швеге: Срещу сърпа и чука“ от журналиста Тодор Господинов, който ще излезе на 10 февруари с логото на издателство „Сиела“.

В духа на ебмлематичните „Власт и съпротива“ на Илия Троянов и „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов, „Швеге“ е роман за първите години на тоталитаризма – история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти. И навярно един от първите български романи за горяните.

„Швеге“ е роман за съпротивата срещу злото, за силата на човешкия дух, за невъзможната любов и за изборите на ръба. Годината е 1950-а. Един млад мъж търси убийците на брат си, но неговият късмет, хем добър, хем лош, го изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава. Следва шеметно препускане, в което читател и герой ще преминат през най-големите ужаси, за да достигнат до така търсената, уж невъзможна, надежда.

Изданието ще има и официално представяне на 16 февруари 2023 г. от 18:30 ч. в Patches Blues Bar в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp