Добре познатият у нас Мат Ридли в търсене на произхода на COVID-19

5/5

„Вирус“ от автора на „Геномът“ и „Червената царица“ и канадския учен Алина Чан разглежда  удивителни разкрития и слухове, кръжащи около произхода на вируса, променил изцяло света ни..

Един нов вирус порази човечеството през 2019 г. и предизвика безпрецедентни поражения. Над две години от началото на пандемията отговорът на въпроса „Къде и как започва Covid-19?все още остава неразгадан, превръщайки се може би в най-голямата мистерия на нашето съвремие.

Небезизвестният журналист и писател Мат Ридли, автор на бестселърите „Геномът”, „Еволюция на всичко” и „Червената царица”, обединява усилия с учения Алина Чан, за да разкрият как се получи така, че един вирус, подобия на който се срещат в прилепи от Южен Китай, някак започва да заразява хора на повече от 1500 км оттам в Ухан.

Резултатът е провокативното изследване „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19 (изд. „Сиела“, 2022; превод: Деян Кючуков) – почти детективска история, която въвежда читателя в загадката, променила света през последните над две години.

Търсенията на двамата учени ги отвеждат до подробности, свързани с прилепите и SARS епидемията в Южен Китай, до диви животни, конфискувани от контрабандисти, и до авангардни изследвания за усилване на функцията при вируси, извършвани в лаборатории в Ухан и другаде.

Във „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19 ще откриете подробности около случилото се на пазарите за животни и в биологичните лаборатории, прикритите от китайските учени и власти записи и данни и следите, които могат да се извлекат от генетичния код на самия вирус.

Базиран на множество изследвания и проучвания,  „Вирус. В търсене на произхода на Covid-19 отМат Ридли  дава вероятен отговор на основния въпрос, стоящ пред учените. Той обаче на свой ред повдига ред въпроси за действията на водещите световни политически лидери по време на най-голямото глобално предизвикателство в последните десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp