До всички шеф готвачи: Моля ви, чуйте ни!

Вече над 6 месеца за мен храненето е един малък кошмар. Това се случва на хиляди българи и на милиони хора по света, прекарали Kовид. И ако храненето в контролирана среда е лесно, то точно когато искаш да си позволиш да хапнеш нещо наистина вкусно, преживяваш един малък обонятелен ад. 

За какво говоря ли?

Голяма част от прекаралите Ковид  не само загубиха обонянието си по време на болестта. Възвърнатото обоняние при над ⅓ от тях просто не работи правилно. Нека ви дам пример – чесънът при мен мирише на тежка мърша, лукът-  подобно, но с друга миризма, бензинът е рязка химична миризма, както са и дезодорантите, шампоаните, сапуните, дори пастата за зъби. Разбира се, всяка от тях има своя си неприятен, но изцяло различен аромат. Най-добре може да си го представите като далтонизъм – ние усещаме аромата, но той е заменен изцяло с друг, който в 99% от случаите е неприятен. Нещо повече – този аромат е по-силен от другите и практически ги заглушава. Чувствам се като куче, което може да усети чесън от 1 пряка. 

Но какво общо имат шеф готвачите?

От известно време се опитвам да се храня в заведения, защото това удоволствие с месеци беше отнето на мен, както и на милиони българи. И независимо, че изрично казвам какво не искам да присъства в храната,  винаги се получава така, че в него  има чесън. Понякога дори не се усещат, че са го сложили в гарнитурата, в панировката или някъде другаде. Давам примера с чесъна, защото той е основния бич, който повечето от нас, обонятелните далтонисти, усещаме грешно. Но всеки един от бъгнатите има свои собствени проблемни области, които могат да са дори ягоди, лимон или всякакви други храни. 

Преди време имаше един филм – Perfect Sense, в който хората по света губеха вкуса си, после обонянието, а главният герой, който беше готвач, инструктираше своите служители как да готвят, за да направят така, че храненето да бъде удоволствие въпреки кризата. 

Причината да напиша тази статия е да обърна внимание на всички готвачи, че ако някой има претенции за храната си, това не са лигавщини, а ние, обонятелните далтонисти,  наистина не можем да понесем някои миризми, но имаме желание да ядем прекрасните храни в любимите си ресторанти. Накратко – моля ви, чуйте ни, разберете ни и информирайте екипа си, че когато има подобно желание от клиент, е добре да му се приготви нещо без заготовки, които могат да са неприятни за него. 

Благодаря ви предварително от името на хиляди българи. Повече по темата може да гледате тук с малкото пояснение, че методите за “връщане на обонянието” не работят.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO