Днес е Международният ден на мавруда!

5/5

In vino veritas in aqua sanitas…

Освен Димитровден, на 26 октомври отбелязваме и Международния ден на мавруда – един от най-старите и традиционно свързвани с България сортове грозде, от които се правят наситеночервени и особено пивки сухи вина. Създадена от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП), инициативата за Международен ден на мавруда е посветена на българското вино и има за цел да популяризира още повече както специфичния за България сорт, така и българските вина и винен туризъм у нас и по света.

„Мавруд“ е винен сорт, който вирее по земите ни от векове. Традиционно узряващи по-късно – в края на септември или началото на октомври – лозите с „Мавруд“ се засаждат само на наклонени терени с южно изложение и перфектен въздушен дренаж, тъй като са чувствителни към ниски зимни температури, както и към засушаване на почвата. Най-подходящите за целта почви са такива със средно до тежко песъкливо-глинест механичен състав.

Ще открием „Мавруд“ в различни региони на страната, както и в части от Албания, Гърция и Румъния. България обаче остава основната държава, която в чужбина свързват със сорта „Мавруд“. У нас той се отглежда основно в района на Пловдив и Пазарджик, части от Хасковската и Старозагорската области и край Черно море. Среща се още в Дунавската равнина – в района на Враца, Монтана и Плевен, както и по долината на река Струма.

За достигане на технологичната му зрялост са необходими 176 дни, а за оптимални резултати по добив и захарно съдържание се смята, че е най-добре насажденията с „Мавруд“ да са с височина на стъблото 80 см и лозите да са на 2 – 2,5 м или на 1,25 – 1,50 м една от друга. От мавруда произхождат и други местни сортове, като Евмолпия и Букет, които възвръщат своята популярност през последните години.

За българския мавруд, разбира се, има и множество легенди. Една от тях разказва за храбрия и здрав Мавруд – един-единствен на овдовялата си майка Илая, която го отгледала основно с грозде и вино от растящата в двора им лоза. Един ден смелият и силен Мавруд се изправил срещу лъва на хан Крум и го победил в битка. Дълбоко впечатлен от момчето, ханът го попитал как се казва и на какво се дължат неговите сила и издръжливост, а юнакът отговорил, че името му е Мавруд и сила черпи от гроздето и виното, с които майка му го хранела и поила, докато растял. Именно тогава хан Крум наредил този сорт да бъде кръстен на смелия Мавруд.

За радост на всички любители на виното и веселието, във връзка с Международния ден на мавруда през цялата седмица се организират редица активности – дегустации и турове в изби и ресторанти, тематични събития в специализирани магазини за вино, онлайн магазин за вино, семинари и др. Чрез разнообразните вкусове, високото качество и модерния облик на вината от „Мавруд“ БАВП се стреми генерално да популяризира българското лозарство, съвременното винопроизводство у нас и българското вино като цяло. Целта на Българската асоциация на винените професионалисти е отбелязването на празника да се превърне в ежегодна традиция, която да утвърди България като една от топ винените дестинации в Европа и света – не само по линия на мавруда, но и на други български вина. А това е инициатива, която екипът ни подкрепя изцяло. Затова за финал си сипваме по чаша тъмночервен сух български мавруд и вдигаме наздравица за всички, които празнуват днес!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp