Дилемата на всеядния: какво да ям?

храна

Вероятно неведнъж сте се питали: какво да ям?

В „Дилемата на всеядния“, разследващият журналист и автор, Майкъл Полан, предприема мащабно изследване в търсене на честен и задоволителен отговор на този на пръв поглед прост въпрос.

храна

Книгата му е просветляващ и научно-обоснован разказ за това как се произвежда и продава храната, която консумират хората по света (и по-конкретно, жителите на американското общество).

Дилемата на всеядния“ говори за трите основни хранителни вериги, съществуващи днес: индустриална, органична и ловно-събираческа. Полан достига до един основен извод: независимо от различията помежду им, и трите са системи, които ни свързват с плодородието на земята и енергията на слънцето.

Проследявайки индустриалната хранителна вериги, Полан изминава стотици километри и пропътува дузина американски щатити, за да направи някои много интересни открития.

Ходеща царевица

Често се казва, че ние сме това, което ядем, и това е истина, така че в основата си ние сме царевица – по-точно технологично преработена царевица.“, заключва Полан.

Авторът пише, че всеки нормален американец е порасъл с хранителна диета, която неминуемо включва царевицата. Кочанът с царевица може да бъде съзрян както в кока-колата (която се консумира не само в Америка), така и в не по-малко популярния по целия свят биг-мак.

царевица

Независимо дали консумират говежди пържоли, популярните в Америка чикън-нугети или сладкиши, подсладени с царевичен сироп, северноамериканците пълнят телата си с голямо количество царевица.

Както Полан пише:

Авторите на сравнителното проучване на изотопите в косите и телата на северноамериканците и мексиканците съобщават, че ние на Север сме същинският народ на царевицата.“

Или както се шегува Тод Доусън, биолог от Бъркли, занимаващ се с подобни изследвания:

Според откритите дози на изотопа ние, северноамериканците, сме като царевичен чипс с крака.“

От супермаркетите и заведенията за бързо хранене (които се оказват захранвани от царевицата), Полън пренася читателя обратно към полетата с царевица в Айова. Той кара трактор и сади генно-модифицирана царевица, за да проследи пътят на царевицата, която бива изяждана за няколко минути на паркинга на Макдонолдс.

От индустриално към естествено земеделие

Във втората част на книгата, Полан разказва за алтернативите на индустриалното земеделие, появили се в последните години (различни видове „природни“, „местни“, „органични“ и „екологични“ храни). И така авторът тръгва от изцяло иновативно стопанство във Вирджиния и стига до типично местната храна, произведена от отгледани по фермерските пасища животни.

био земеделие

Скоро обаче открих, че няма стопанство, което да развива изцяло алтернативно земеделие, нито има храна, която да е напълно органична.“, споделя Полан.

Назад към горите на Северна Калифорния

В последната част, озаглавена „Персонална“, авторът изследва нещо като неопалеолитна хранителна верига, която започва в горите на Северна Калифорния и свършва с храната, която Полан (почти) изцяло собственоръчно приготвя. Сам отстрелва дивеча, събира и сам отглежда гъбите и растенията.

гъба

Но защо? Целта на автора е по-малко практическа и по-скоро философска:

…надявах се, потапяйки се в начина, по който сме се хранили някога, да осветля начина, по който се храним днес.“

С книгата си „Дилемата на всеядния“ Полан успява да направи точно това. Пълна с изненади и обрати, тази книга ще промени възприятията ви за храненето и за днешната хранителна индустрия.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.