Деветият Софийски фестивал на науката – събитие, което не бива да пропускате

5/5

За девети път в София ще се проведе най-мащабното събитие с фокус върху последните новости и открития в сферата на науката и технологиите: Софийски фестивал на науката 2019!

От 9 до 12 май София Тех парк ще приюти повече от 100 учени от България и света, които ще ни въведат в тайнството на така актуалните черни дупки, ще ни разкажат за живота преди и след Земята, за куриозните истории зад част от големите научни открития и за изгубения сват на българските динозаври, ще ни отговорят даже на въпроса може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци…

През тези 4 дни в София Тех парк ще научим повече за психологията на пристрастяването, какво ще се случи с храната в бъдеще, дори какво е общото между слоновата кост и хероина! Ще можем и да си купим книги от научната книжарница „Сиела”, ще видим изложби, които ще ни разведат от дълбините на морското дъно до безкрайния Космос, а ще гледаме и научна стендъп комедия, за да се посмеем от сърце.

Освен отбелязването на редица годишнини през 2019-та – 500 години от смъртта на гениалния Леонардо да Винчи, 500 години от първото околосветско пътешествие на Фернандо Магелан и Хуан Себастиан де Елкано, 150 години от създаването на Периодичната система на химичните елементи от Дмитрий Менделеев, 150 години от основаването на БАН, 100 години от създаването на Международния астрономически съюз, 50 години от кацането на луната – тази година фестивалът ще предложи и зона „Направи си сам” с работилници за деца и подрастващи. В тази специална зона малчуганите ще имат възможността да работят с новите технологии, ще създават хуманоидни машини и лего роботи, ще изследват виртуалните светове на Minecraft, платформата за изкуствен интелект Azure AI Services, 3D технологии и ще участват в различни иновативни занимания.

Всички събития за деца са абсолютно безплатни!

За билети и регистрация – тук.

Подробности следете както в сайта ни, така и в официалното фейсбук събитие.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 година.

Основни партньори са A1, Microsoft, Aurubis, Neterra и ARPharM.

Институционални партньори са Форум Демокрит, Българска академия на науките, Фонд “Научни изследвания“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски“, Съюз на учените в България, Посолство на Великобритания, UK Science & Innovation Network, Институт Сервантес, Италиански културен център, Унгарски културен институт, Полски културен институт, Посолство на САЩ, Министерство на отбраната., Атлантическият Клуб.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, InGlobo, сп. БГ Наука, Obekti.bg, National Geographic Channel, Дневник, Капитал, безплатен културен гайд Програмата, в. Аз-Буки, Площад Славейков, Наука OFFNews, Sofia Globe, Trio.bg, сп. Образование и специализация в чужбина, MediaBricks.

Фестивални партньори са Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей, Национален музей “Земята и хората“, Национален археологически институт с музей (НАИМ), Музейко, TechnoMagicLand, Зелена София, Център по забавна математика, Географ БГ, Българско географско дружество, Space Challenges, АПЕКС, Български антарктически институт, Space Academy, SoftUniKids, Робопартанци, Академия РОБОТИКА, MindHub, Технократи, Университет за деца, ДНК, Българско дружество за защита на птиците, Детска архитектурна работилница, Тонедико, Обединено Дрон Общество, Университетски ботанически градини, УНИЦЕФ, WWF, Ecosystem Europe, Alzheimer’s Research UK, University of Swansea, UWE Bristol, University of Hull, The Living Thames, Thames Estuary Partnership, M.A.P. Black Sea, CIELA, Мулти култи колектив, 68 бригада „Специални сили“, Национален университет „Васил Левски“, SoftUni, Център за изследвания и анализи, Образование без раници, BioSeek, STEAM Education, sandacite.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp