Детският „Влак” на Вапцаров пристига по разписание

Стиховете на поета за най-малките излизат с илюстрации от Капка Кънева

Машинист, огняр, железничар – познавате ли някое дете с мечта за такава професия? Ако има, то сигурно са му чели стихове на Никола Вапцаров. Тези дни в самостоятелния сборник „Влак” излязоха всички произведения на гения, писани за най-малките. Вдъхновяващи към откривателство са не само стиховете на поета, но и илюстрациите на Капка Кънева.

Съставител на изданието е Катя Зографова – главен уредник на музея на Вапцаров в София, където могат да се видят ръкописите на поета.

Това е второто самостоятелно издание на „Влак” след като първото от 2009-а бе изчерпано за броени седмици. Сегашната реализация е дело на издателство „Лист”, което включи сборника в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели”. Селекцията е носител на най-престижните отличия за книгоиздаване в България – „Златен лъв” и „Христо Г. Данов”.

„Следя поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист” още от първите ѝ стъпки. Зарадвах се, когато в нея беше включена „Бяла приказка” от Валери Петров, същото чувство ме спохожда и сега.”, отбелязва писателят Георги Господинов в своя препоръка за издаването на книгата.

Сборникът от 72 пълноцветни страници включва стихотворенията „Влак”, „Врабчова сговорна дружина”, „Машинист”, „Денонощно сняг вали”, „Бай Иван”, „Тази сутрин рано-рано”, „Кой забули със мъгла”.

Книгата ще събуди не само любопитството на децата към екзотични за XXI век професии, но и чувството им за съпричастност, емпатия и съзерцание. Тя е предизвикателство и за родителите, тъй като с днешна дата не само детските стихове на Вапцаров остават непознати за възрастните.

Илюстрациите в книгата и корицата са дело на художничката Капка Кънева.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO