Датите на кастингите за „Лаборатория за слава FameLab 2018“ са ясни!

Емилиян Гулев - финалист, FameLab 2016 © British Council

Националните кастинги за международния конкурс за млади учени „Лаборатория за слава FameLab 2018“ започват през февруари!

Най-големият в света конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab“ търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин в България за дванадесета поредна година. Тазгодишното издание на кастингите за българския кръг на международния конкурс за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“ ще се проведе в градовете Пловдив и София съответно на 24 февруари и на 10 март. Записването вече тече онлайн на сайта на Британски съвет в България на адрес https://www.britishcouncil.bg/famelab

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но изискването е да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат също да са преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област.

Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор. Конкурсът  се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но не и компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Оценяването е според златното правило на трите “Cи”-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

Галя Пенчева – победител, FameLab 2013

България участва в конкурса от самото му начало през 2005 г., благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, форум “Демокрит” и в. Аз-буки.

Пълна информация за условията за участие, съвети за подготовка и онлайн формуляр за регистрация може да намерите на уебсайта на Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/famelab

Кастинги 2018

·       Пловдив – 24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. в Bee Bop Café

·       София – 10 март 2018 г. от 10:30 ч. в зала Алма Алтер, СУ, Ректорат

Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 г. След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, в периода от 10 до 13 май 2018 г.

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г.

Успех на всички кандидати!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.