Датите на кастингите за „Лаборатория за слава FameLab 2018“ са ясни!

5/5

Националните кастинги за международния конкурс за млади учени „Лаборатория за слава FameLab 2018“ започват през февруари!

Най-големият в света конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab“ търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин в България за дванадесета поредна година. Тазгодишното издание на кастингите за българския кръг на международния конкурс за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“ ще се проведе в градовете Пловдив и София съответно на 24 февруари и на 10 март. Записването вече тече онлайн на сайта на Британски съвет в България на адрес https://www.britishcouncil.bg/famelab

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но изискването е да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат също да са преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област.

Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор. Конкурсът  се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но не и компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Оценяването е според златното правило на трите „Cи“-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

Галя Пенчева – победител, FameLab 2013

България участва в конкурса от самото му начало през 2005 г., благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, форум „Демокрит“ и в. Аз-буки.

Пълна информация за условията за участие, съвети за подготовка и онлайн формуляр за регистрация може да намерите на уебсайта на Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/famelab

Кастинги 2018

·       Пловдив – 24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. в Bee Bop Café

·       София – 10 март 2018 г. от 10:30 ч. в зала Алма Алтер, СУ, Ректорат

Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 г. След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, в периода от 10 до 13 май 2018 г.

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г.

Успех на всички кандидати!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp