„Дървото на желанията” на Уилям Фокнър излиза в превод от Елена Алексиева и с илюстрациите на Калина Мухова

5/5

Рожденият ден е време за чудеса, особено ако предната вечер се шмугнеш първо с левия крак в леглото, а преди да заспиш, си обърнеш възглавницата. Точно така прави Дулси и в резултат преживява най-необикновения си празник, който я отвежда до Дървото на желанията. По пътя вижда как от един момчешки джоб излизат истински шетландски понита, среща нови приятели и научава, че всяка мечта има различен цвят.

Дулси е главната героиня в приказката на Уилям Фокнър „Дървото на желанията”. Това е единствената детска книга на човека, оставил в литературната съкровищница „Врява и безумство”, „Светлина през август”, „Авесаломе, Авесаломе!”, „Дивите палми”.

В България „Дървото на желанията” пуска корени в превод от нашумялата писателка Елена Алексиева, илюстрациите на Калина Мухова и с логото на издателство „Лист”. „Впечатлени от работата на Калина, наследниците на Уилям Фокнър за първи път дадоха съгласие книгата му за деца да излезе с рисунки, различни от тези на Дон Болонезе, които се използват във всички досегашни издания”, разкриха от „Лист”.

Наследниците на Уилям Фокнър толкова харесват илюстрациите на Калина Мухова, че за първи път дават разрешение книгата да излезе с различни рисунки

Писателят натраква приказката през 1927 г. на пишещата си машина върху цветни листове с размери 13,33 х 17,5 сантиметра. Подвързва ги като книга и я подарява на Виктория Франклин по случай осмия ѝ рожден ден. Момиченцето е дъщеря на Естел Олдъм – детската любов на Уилям Фокнър, за която се жени две години по-късно. Когато засажда в литературната нива „Дървото на желанията” Фокнър е на четиридесет, ще получи Нобеловата награда за литература 22 години по-късно. Освен нея, на два пъти ще получи и „Пулицър”.

Освен на Виктория, писателят подарява копие от приказката и на тежко болната дъщеря на свой приятел, както и на своя кръщелник и още едно момиче, което години по-късно става актрисата Рут Форд. Всяко от децата вярвало, че книгата е написана специално за него.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp