Да си го кажем честно, българинът обича корупцията

5/5

Закърмен съм с корупция. За първи път я срещнах, когато бях в 4-ти клас,  в лицето на учителката ми по математика. Разбира се, тогава не осъзнавах, че думата за това деяние е корупция. Възпълничката математичка,  докато ни учеше да смятаме,  ни направи  и едно предложение  точно когато нещата започнаха да стават сложни: ,,Ако искате да получите шестица, утре ми донесете по едно Баунти’’. Явно обичаше този десерт, защото само това искаше. За мен това беше шега, но след няколко седмици доста ученици, особено от тези с по-нисък успех,  започнаха да носят Баунтита. И видиш ли – те започнаха да ме изпреварват без дори да знаят таблицата за умножение.  Добре, че бях възпитан правилно, че подобни действия ми изглеждаха абсурдни – да подаря нещо, за да бъда оценен погрешно. А и защо да не си изям сам Баунтито и да отделя 30 минути да поуча?

Станах жертва на неосъзната корупция,  когато купих първата си кола. Мазда 121 на 18 години, в която,  ако натиснеш по-силно педала,  можеш да стигнеш до асфалта. Разбира се, за мен тогава това си беше нормална кола и нямах идея, че ще бера ядове с нея. Закарах я на технически преглед и очаквах да я прегледат нормално. Майсторът взе да пъшка, да охка, да се цупи, а накрая  каза,  че той ще оправи нещата и ми поиска някаква сума пари, която аз му дадох. Накрая стана ясно, че съм платил повече, без да знам защо. Мислех си, че са ме прецакали яко… той ми направил услуга и ми дал документ за технически неизправна кола. Как го разбрах? Два дни по-късно  потеглих с моята жалка бракма от вкъщи,  насочвайки се към едно от емблематичните нанадолнища в кв. Лозенец – ул. „Богатица“. Срещу  мен се зададе кола и в опит да намаля,  за да се разминем, нещо изпращя и… вече нямах спирачки. Дръпнах ръчната,  но и такава нямах. Просто се забих в колата пред мен и частично в бордюра и така пътешествието ми приключи. Какво ли щеше да стане,  ако бях минал още 100 метра и бях тръгнал по онова нанадолнище, което щеше да ме закара директно в дерето на Перловската река (ако съумеех да управлявам колата отлично)?

Оттогава правя прегледите си при Дунев. Не му правя реклама, но когато отида там,  всеки мой автомобил излиза с конкретни препоръки за неща, които другите места за технически преглед дори не знаят, че се намират в автомобила ми. 

Но да се върнем на корупцията. Чували ли сте истории за хора,  които: 

  • Са плащали на катаджии,  защото са карали пили, без гражданска, без технически преглед, с превишена скорост,  говорейки по телефона, с детето изправено на предната седалка или всичко това взето заедно?
  • Чували ли сте за хора, които са писали, че децата им са без око, ухо, стомах, крак или някой друг орган, че  в най-добрия случай са астматици,  за да могат да се класират в правилната ясла, градина или училище?
  • Ами за съседи, които вдигат ужасно много шум  и когато полицията дойде,  бива почерпена,  за да продължи купонът още малко? А нима по време на Ковид нямаше безкрайно много непроверени купони?
  • А какво ще кажете за техническите прегледи, които над 50% от тях са фалшиви. Огледайте се по улиците – нима онези автомобили,  които се крепят основно на боя, защото метал не е останал от ръждата,  са технически изправни?
  • Да се качим на влака – защо не? Виждали ли сте хора, които дават левче в ръката на кондуктора, вместо да си купят билет за 2.40? Ситуацията ще кажете е уин-уин – и кондукторът печели, и пътникът печели. Но ситуацията е луз-луз – и ние губим,  и собственикът на влака губи. 
  • А заведенията, в които се пуши – виждали сте  такива. Разбира се, по закон такива няма, а ако проследите санкциите,  те са спорадични, вместо ежедневна практика. Дали и там няма някаква корупция или това е просто заблуда?

Корупцията не е нещо, което е присъщо само на политици и на олигарси. Тя е дълбоко вкоренена в манталитета на българина поради 45 години живот в червена диктатура, която е стимулирала корупцията. Защото когато веднъж платиш на някой под масата,  ти ставаш негов. Той може да ти иска колкото пожелае, когато пожелае и вече няма откъсване. В началото изглежда добре, нали? Ще платим на ХЕИ,  за да не  пише акт на заведението ни  и животът е лесен. А после започвате да плащате всеки месец  и вече не можете да кажете не, защото знаете, че плащате,  защото сте в нарушение. А колко по-просто би било да не сте в нарушение. 

И именно това е проблемът на българина. Той обича корупцията. Обича я,  защото тя работи в негова полза. Той мрази правилата, иска да ги нарушава, иска да кара бясно на червено, а когато полицаят го спре,  за да си свърши работата, той бута 50 лв., за да се размине всичко. Не катаджиите ни са корумпирани – ние ги правим такива, защото искаме да прикрием вината си. 

И знаете ли – не ми пука за корупцията по високите етажи на властта. Това, че някой е взел комисионна от изтребители, кораби, тръбопроводи… Това няма да ме убие. Това са просто пари. Притеснява ме корупцията на ниско ниво. Тази, която прави така, че когато се храня в заведение,  мога да умра, защото някой не е бил санкциониран навреме. Тази корупция, която  уби Милен Цветков. Тя утре може да убие всеки един от нас и нашите близки, защото някой наркоман, алкохолик или просто безотговорен водач не е получил наказанието си навреме с цялата строгост на закона. Притеснява ме корупцията, която освобождава мамини синчета от ареста, а впоследствие тези хора извършват престъпления, от които умират невинни хора. 

Корупцията се изразява дори когато не искате да подадете сигнал срещу престъпление или нарушение,  на което сте станали свидетел само за да не ви гледат с лошо око комшиите, работодателят или колегите. Защото тогава вие жертвате общественото благо срещу имагинерна доза комфорт. Но когато това престъпление се случи срещу вас – органите са корумпирани, никой нищо не прави и не помага. 

Корупцията е навсякъде. Вие сте корупцията. Ако искате тя да спре – вие трябва да я спрете.

Как?

Просто е – следващия път,  когато извършите нарушение,  вместо да си помислите дали не познавате някой на по-горно ниво или пресметнете колко може да дадете под масата,  просто поемете отговорност и се оставете да бъдете санкциониран. След това си вземете поука и спазвайте правилата. Лесно е. А знаете ли, че когато спазвате правилата няма да има нужда да бъдете санкциониран, нито да корумпирате някого? Ето,  толкова е просто!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp