Д-р Ангел Радев: Разширените вени вече се лекуват неоперативно

doktor-angel-radev
5/5

В това интервю Д-р Ангел Радев разказва за разширените вени, кога се образуват, как се лекуват, както и за новите тенденции в медицината.

  1. Д-р Радев, какво представлява венозната болест и какви са причините за развитието й?
    Хроничната венозна болест (ХВБ) е прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване. Могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на долните крайници. Основна причина за развитието на разширени вени са възпалителни процеси, които водят до увреждане на клапите, разположени във вътрешността на вените. Основната функция на венозните клапи е да възпрепятстват връщането на кръвта в обратна посока. Увреждането на тези клапи води до повишено венозно налягане, венозен застой и оттам до разширяване на венозната стена.
  2. Има ли генетично предразположение? Какво може да направи човек, който често има оплакването „Тежат ми краката“, за да не стига до разгърната венозна болест?
    Генетичната предразположеност има сериозна роля в развитието на разширените вени. Тя е свързана със слабост на съединителната тъкан, изграждаща венозната стена и клапите на вените. Ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока. Най-често срещаните симптоми на заболяването са тежест, напрежение, дискомфорт и отичането на краката, особено в края на работния ден. Хората, които имат наследствена предразположеност и подобни оплаквания, е препоръчително своевременно да се консултират със съдов специалистангиолог или съдов хирург.

Вижте и останалата част от интервюто на Д-р Ангрел Радев тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp