Чуждестранни гости, изявени творци и именити учени от най-интересните сфери на науката ще се включат в международния „Театър на чудесата“ в София!

5/5

От 10 до 12 септември в Терминал 1 и Сцена Дерида ще се докоснем до изкуство, съчетано с астрофизика, квантова механика, био и компютърни технологии, палеозоология и археология. Билетите за дебютния в България „Театър на чудесата“ вече са в продажба.

Именити международни гости и български творци и учени с атрактивни биографии ще станат част от задаващия се научно-театрален фестивал „Театър на чудесата“, който ще се състои премиерно в София от 10 до 12 септември 2021 в клуб Терминал 1 и Сцена Дерида.

Специално за събитието от Италия ще пристигне утвърденият изследовател, драматург, режисьор и актьор Андреа Брунело. Брунело е основател и художествен директор на Teatro Portland в Тренто, Италия, както и на театралната компания Arditodesìo Company. Основател е и на The Jet Propulsion Theatre – постоянна лаборатория за създаване на театър, свързан с наука. В София Андреа Брунело ще представи моноспектакъла„Принципът на неопределеността“ (на английски език, 11.09 от 20:30, Сцена Дерида), която ще потопи публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата механика – експериментът с двата процепа, котката на Шрьодингер, интерпретацията за многото светове на Хю Евърит III и др.

Андреа Брунело; MoniQue Foto – MONICA CONDINI

Отново специално от Италия в София ще пристигнат още двама атрактивни участници в програмата –  професорът по компютърни науки в Университета в Тренто Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна – музикант, композитор и учител, работил с някои от най-изявените музикални имена в Италия и САЩ.

Монтрезор нашумява със своите изследвания, съсредоточени в областта на разпределителните изчислителни системи, вдъхновени от природата. Автор на научни статии, изследващи поведението на епидемии и мравки. Той винаги търси нови начини да представи компютърните науки не просто като техническа дисциплина, а заради нейните културни и научни характеристики.

Карло Ла Манна

В рамките на “Театър на чудесата” в София Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна ще представят театралната лекция „Изчислителната красота на природата“ (на английски език, 12.09 от20:30 часа, Сцена Дерида) , която ще ни разкрие взаимодействието и поведението на множеството живи същества, през погледа на информационните технологии и в съпровод на живо на контрабас.

Алберто Монтрезор

Софийската публика ще има възможността да се наслади и на премиерното лекционно представление “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” (10.09, сцена Дерида, 20:30 ч) на режисьора и сценарист Димитър Узунов. Продукцията ще отведе зрителите на приключение в търсене на тайните на креативността на най-популярния учен на света, а Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност.

                                                                                                                                                                                           ДДимитър Узунов има магистърска степен по геология от СУ и магистърска по приложни театрални науки от университета Париж 8. Учил е актьорско майсторство и режисура в Бруклин Колидж в Ню Йорк. Създател и артистичен директор на театралната компания Famille Mundi в Париж. Съосновател на Арте Урбана Колектив – София, които са съорганизатори на “Театър на чудесата” у нас.

Димитър Узунов

В рамките на международния „Театър на чудесата“ в София, ще се изявят още няколко изключително интересни български учени и творци. Сред тях са добре познатия у нас астрофизик д-р Владимир Божилов, чиито основни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята. Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. С него ще се срещнем в Терминал 1 на 10.09 от 18:30, когато ще разкрие какъв е„Ритъмът в сърцето на галактиката“ заедно с музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

д-р Владимир Божилов

За „Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност? (реж. Димитър Узунов, 11.09 от 18:30, Терминал 1) пък ще ни разкаже биологът д-р Спас Керимов – създател и изпълнителен директор на „Принтиво“, биотехнологична компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани, основател на Асоциацията на студентите изследователи, A R T E R I A – неправителствена организация за изследване на границата между наука и изкуство, TEDx лектор, част от The Changemakers of Bulgaria в MOVE.BG и лектор на популярна наука в Ratio.

В рамките на „Театър на чудесата“ 2021 ще се върнем и 13 хиляди години назад в историята, заедно с палеозоологът и археолог д-р Надежда Карастоянова, която, заедно с режисьора Стефан Прохоров и актрисата Деница Зафирова ще ни срещат със „Звярът“ (12.09 от 18:30, Терминал 1). С научни интереси свързани с ранното опитомяване на животни на Балканите и Европа, отглеждането и лова през Неолита и Халколита, д-р Зафирова ще ни разкрие кои са първите опитомени от човека животни и по какъв начин този факт променя целия ход на човешката история.

Надежда Карастоянова

Всичко това и още много ни очаква в рамките на международния „Театър на чудесата“ от 10 до 12 септември в София.

Събитието ще се осъществи при спазени всички актуални противоепидемични мерки.

Фестивалът Театър на чудесата се организира в България от Арте Урбана Колектив и RATIO, в партньорство с Френски Институт в България, Сцена Дерида, Си Ви Ес България и с подкрепата на програма Творческа Европа, Национален Фонд Култура и Столична програма Култура.Театър на чудесата е част от европейския проект CURIOUS.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск – 69 лв; Представления клуб Терминал 1 – 39 лв; Представления сцена Дерида – 39 лв; Единичен билет – 15 лв. Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес: https://www.arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html

Както и на касите на Терминал 1 и Сцена Дерида преди началото на всяко представление.

Присъединете се и следете всички подробности за „Театър на чудесата“ – София тук и тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp