Читателите върху „Кладата на суетата”

5/5

Шедьовърът на Том Улф най-сетне излиза на български в превод на Зорница Христова

„Кладата на суетата” – романът-диагноза на човека и света, безмилостно поставена от Том Улф, най-сетне е в България. Излиза с аурата на колосален бестселър, който преди 32 години превръща един блестящ журналист в световен писател.

Десетилетията чакане на българския читател си струват – великолепният превод на Зорница Христова и забележителната корица на Капка Кънева са достойни за величието на „Кладата на суетата” и нейния автор. Заслугата за първата поява на книгата у нас е на издателство „Лист”.

Сюжетът върви по стъпките на брокера Шерман Маккой, чието самочувствие е на Господар на Вселената – заради сделките за милиони на Уолстрийт, доброто семейство и апартамента на Пето Авеню. Всичко обаче рухва, когато любовницата на Маккой блъсва чернокож младеж в Бронкс.

У нас „Кладата на суетата” е позната като заглавие от едноименния филм на Брайън де Палма с Том Ханкс, Мелани Грифит и Брус Уилис в главните роли. В момента пък „Амазон Студиос” работи по адаптацията на романа като сериал с осем епизода. Никоя екранизация обаче не може да предаде в пълнота цялото богатство на книгата.

„Кладата на суетата” е роман за манипулациите – на борсата, в съда, в медиите. В порядъка на повече от 700 страници Том Улф разкрива лустрото и тинята на Ню Йорк, изследва амбициите, расизма, катарзиса.

Авторът, който през 2018-а почина на 88 години, е тачен като основоположник на т.нар. Нова журналистика през 60-те и 70-те години на ХХ век. Този стил се отнася до задълбочени текстове с подробни описания, по-близки до литературата, отколкото до репортерските стандарти. Години наред писателят беше фаворит на букмейкърите при залаганията за бъдещ носител на Нобелова награда за литература.

Кариерата му започва през 1956 г. като репортер в местен вестник в щата Масачузетс. Три години по-късно вече работи за в. „Вашингтон Поуст”. През 1979 г. публикува документалната книга The Right Stuff за седмината астронавти в проекта „Мъркюри”, екранизирана по-късно от Филип Кауфман.

Дебютният му роман „Кладата на суетата” излиза през 1987 г., превръща се в безапелационен бестселър и печели много похвали от гилдията на критиците. „Ню Йорк Таймс” я нарича „голяма, горчива, смешна и умело изпипана книга, която те грабва за реверите и не те пуска”.

Корицата за „Кладата на суетата” е дело на художничката Капка Кънева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp