Чист бизнес за отговорно изхвърляне на отпадъци (интервю с предприемач)

Днес ще ви срещнем с един предприемач, приел нестандартното мислене като призвание и открил все още малко развита ниша в България, на която е базирал бизнеса си. Неговата компания Хипо 3 работи в областта на извозването на строителни и битови отпадъци. По време на строителство и ремонт всички строителни отпадъци трябва да се изхвърлят в подходящи контейнери и да се извозят безопасно до подходящи сметища. Хипо 3 прави тъкмо това. Опазването на околната среда, професионално и коректно свършената работа и многобройните доволни клиенти са основната цел на фирмата. Хипо 3 е лицензирана от Министерството на транспорта и има разрешителни за извършване на дейността издадени от Министерството на околната среда и водите. Но нека за дейността на компанията разкаже повече нейният собственик – Борислав Петков.

  • Здравейте, Борислав! Hipo – 3 се занимава с извозването на строителни и битови отпадъци. Кой има нужда от такъв тип услуги, какви са най-често вашите клиенти?

Това е услуга, която намира приложение в бита на всеки човек. Наши клиенти са като започнем от домакинствата, които извършват строителни ремонти в своите домове, преминем през офиси, търговски обекти, административни сгради, строителни компании и продължим напред със списъка. Всички те генерират отпадъци от всякакво естество.

  • Какво включва услугата извозване на отпадъци с контейнер?

Услугата е комплексна, включва доставка и превоз на контейнер и безопасното му извозване до регламентирано сметище. По време на строителство и ремонт се натрупват много и най-различни отпадъци, трябва да се изхвърлят в подходящ контейнер и да се извозват до оторизирано сметище. Повярвайте ми, изхвърлянето на отпадъци може да се окаже истиснско предизвикателство – особено в София.

  • Как научихте за тази дейност и как решихте да се занимавате с нея като професия?

Това е семеен бизнес, баща ми започва да се занимава с тази професия още на двадесет години. След като аз навърших пълнолетие, започнах да работя при него, за начало като шофьор. След като натрупах достатъчно опит като шофьор и не само, а и научих много за дейността, за значението й и за възможностите за развитие, задълбочих дейността си в сферата.

  • Защо е важно извозването на строителни и битови отпадъци да се извършва от лицензирана фирма?

Използвайки лицензирана фирма се цели да постигнем и икономически резултат (да облекчим нашите корпоративни клиенти), като намалим значително разходите с по-малък размер такса „битови отпадъци“, заплащане броя реално обслужени съдове, извозени според чистотата на нуждите на клиента.

hipo-3

  • До какви последици може да доведе неспазването на правилата на Министерството на околната среда и водите за изхвърляне на отпадъците в подходящи контейнери и извозването им до подходящи сметища?

Последиците се изразяват в много естества. Ще ви дам няколко примера. Първият и най-важен е екологията, защото винаги се стремим да направим света едно малко по-чисто място. Нека спрем безотговорното изхвърляне на отпадъци. Когато изхвърляме нашия боклук, той не се разгражда напълно, а оставя своя отпечатък. Съвременният боклук не се състои само от органични отпадъци и затова не се разгражда бързо.

Другият проблем, който искам да засегна, е смесването на боклука, или казано по друг начин, разделното му събиране. Както казва моят приятел Мартин Тарпев: „Разделяй и владей боклука“. При разделянето на отпадъците се постигат най-малко две неща: предотвратяват се химични реакции между отделните видове отпадъци, което от своя страна води до замърсяване и по-трудното им разграждане. Сортирането им в различните видове контейнери, позволява да бъдат обработени и рециклирани. Казано накратко, правилното и отговорно разпределяне на отпадъците допринася за опазването на заобикалящата ни среда.

  • До каква степен българинът спазва тези стандарти?

На чисто битово ниво бих казал, че все още е налице „Байганьовщината“, ако мога така да се изразя. Може би все още не си даваме сметка напълно, че е важно да изградим култура на разделно събиране на боклука, за да опазим заобикалящия ни свят. Искам да отбележа и нещо положително – в лицето на МОСВ започна постепенно въвеждане на модерни информационна система за третиране и управление на отпадъците. Очаква се тя да заработи в пълния си капацитет до края на 2016 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.