Четвърти международен екслибрис конкурс – Варна гостува на НУИИ„Илия Петров” – София (23 март – 6 април)

5/5

След Казанлък пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна се отправя към София. От 23 март до 06 април изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на конкурса ще гостува на Националното училище за изящни изкуствата „Илия Петров”. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

 

Екслибрис Фабрис Мишел-Миноан – Микайло Дримайло

Училището е партньор на галерия „Ларго“ в конкурса още от първото му издание и експозицията ще гостува две седмици в галерия „Дебют”. Учениците и техните преподаватели имат възможност да разгледат над 160 творби на 122 артисти от 30 държави.

Екслибрис Йордан Петков – Христо Найденов

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия Ларго. От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. В последното издание през 2021 година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек.

Екслибрис Луиджи Бергоми – Иван Русачек

Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса. Втора награда журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета награда беше присъдена на известният български график Петър Лазаров. Втора и трета награда на името на Йордан Петков бяха присъдени на Тамаш Хаваси от Унгария и на Катерина Липска– Жиебинска от Полша.

Екслибрис Xue-Zhiyang – Петър Лазаров

В тазгодишното издание Наградата за млад автор получи 30 годишния Фьодор Шурмельов от Беларус. Наградата на Сдружението на художниците – Варна – бронзов плакет – отиде при световно известно име в областта на графиката – Шигеки Томура от Япония. За трети път беше присъдена Награда на журито – специално създадения от Димо Миланов екслибрис на конкурса и неин носител е италианският график Иво Мозеле.

Екслибрис Ясухико Аоки – Шигеки Томура

Наградата за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков отива при невероятния художник Лембит Лохмус от Естония. В това издание беше присъдена и специална спонсорска награда на студио „Zariba“ на Иржи Бразда от Чешка Република.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp