#ЧестноКазано за жестомимичния език

5/5

Запознайте се с основни знаци от българския жестов език.

#ЧестноКазано какво знаете за жестомимичния език?

Знаете ли, например, че и той се развива през годините и всяко следващо поколение внася нови знаци?

#ЧестноКазано замисляли ли сте се как изглежда един разговор само с жестове?

Може би ще се изненадате да разберете, че във всеки регион на България той би се различавал, защото и в жестовия език има диалекти.

#ЧестноКазано любопитно ли ви е да научите:

  • колко различни жестомимични езици съществуват и как изглежда българският;
  • как да кажете „Здравей!“, „Благодаря!“ и други вълшебни думички;
  • как да използвате други основни знаци от българския жестомимичен език?

Издателство „Лемур“ и СУУУС „Проф. Дечо Дечев“ ни канят на безплатно събитие, представящо основите на българския жестов език, където ще научите всичко това и още много!

Събитието ще се проведе на 19 септември от 18:00 часа в Международен Център на УниКредит Булбанк в София (ул. „Аксаков“ 8, ет.1).

Продължителността на срещата ще бъде 2 часа, а за да се запишете е необходимо само да попълните кратка регистрационна форма.

Събитието е вдъхновено от предстоящата нова книга на Сара Нович „Честно казано“ – поглъщащ и многопластов роман, едно пътешествие в общността на глухите, което доказва колко сме свързани и колко сходни са стремежите ни да бъдем обичани и щастливи.

В духа на романа от издателството са искали да се поговори за всичко, което знаем и не знаем за жестомимичния език в България и съвсем естествено така се ражда идеята за подобно обучение.

Датата 19 септември също не е избрана случайно – с нея се поставя началото на Международната седмица на глухите. Всяка година в последната неделя от септември отбелязваме Международния ден на глухите и всички предходни дни са изпълнени с разнообразни инициативи, свързани с жестовия език и общността на глухите. Щастливи сме, че можем да се присъединим!

В това вдъхновяващо приключение на издателство „Лемур“ съдействат учителите и учениците от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Проф д-р Дечо Денев”, с директор г-жа Севдалина Джонгарска. Преподавателите Камелия Захариева и Тодорка Иванова ще ни представят основите на българския жестомимичен език, а част от учениците ще се включат, подкрепяйки участниците в усвояването на знаците и изразите.

УниКредит Булбанк подкрепят инициативата, осигурявайки най-подходящото и уютно пространство за тази среща.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp