Честит рожден ден на художника Дамян Дамянов!

Днес рождения си ден празнува художникът Дамян Дамянов! Като любители на изкуството и хора, които следят съвременните тенденции у нас и по света, нямаше как да пропуснем да отбележим празника на един от любимите ни български съвременни художници.

Роденият на 5 април 1982 г. Дамян Дамянов е добре познато име в сферата на плаката, книжния дизайн, илюстрацията, пощенската марка и калиграфията. Автор е на повече от 1000 реализирани корици на книги за най-различни издателства в България и чужбина, множество илюстрации и филателни издания (в периода 2004–2017 г.). Зад гърба си има редица авторски изложби, престижни отличия от различни конкурси, както и цели две авторски книги: детската „Нарисувай ми овца“ (2015) и типографската „Под езика“ (2018). Макар да работи и твори непрестанно, успявайки винаги да изрази себе си чрез изкуството, Дамян намира време и да пише за различни медии, да преподава в НБУ, да участва в благотворителни събития, да изнася лекции за TEDx и още куп разнообразни дейности.

По повод рождения му ден, решихме да ви запознаем с някои от най-интересните творби на художника Дамян Дамянов през последните години.

(Прокето)корици на книги за различни издателства

Работен вариант на корица за “Джелсомино в Страната на лъжците” от Джани Родари – художник Дамян Дамянов
Работен вариант на корицата на “Ангелски езици” от Димитър Динев – художник Дамян Дамянов
Работен вариант на корицата на “Дзен в изкуството да пишеш” на Рей Бредбъри – художник Дамян Дамянов

Илюстрации

Илюстрация към “Призрачната гондола” на Джани Родари – художник Дамян Дамянов
Илюстрция към “Приказки 1*2*3*4” на Йожен Йонеско – художник Дамян Дамянов

Грандиозният му типографски проект „Под езика

Просто Дамян

Напоследък Дамянов предлага още един нестандартен канал за проява на безспорния си талант, като твори върху билети от паркингите в моловете.