Честит рожден ден, Джани Родари!

илюстрация на художника Дамян Дамянов към новото издание на "Джелсомино в Страната на лъжците" от Джани Родари (изд. "Сиела")

На 23 октомври отбелязваме рождения ден на един от най-четените и любими по целия свят детски писатели – големия Дажни Родари! Роден през 1920 г. в град Оменя в Северна Италия, Родари израства с майка си и двамата си братя в село Верасото, след като баща му умира още когато Джани е едва на 10 години. Писателят е привлечен от изкуството още от малък – ходи на уроци по цигулка, чете висока литература, а след 3-годишно обучение в семинария става учител на 17-годишна възраст, преподавайки на деца и околните села. Впоследствие посещава за кратък период от време Филологическия факултет на Университета в Милано. По време на Втората световна война Джани Родари е освободен от служба заради влошено здраве, но след загубата на близки приятели и затварянето на единия му брат в концентрационен лагер, се присъединява към към Италианската комунистическа партия през 1944 г. След войната работи като журналист в комунистическия вестник L’Unita и започва да пише книги за деца. През 1950 г. е назначен от комунистическата партия за главен редактор на седмичното списание за деца Il Pioniere. Година по-късно излиза и първата му стихосбирка – „Книжка със смешни стихотворения“ и „Приключенията на Чиполино“. Сред най-известните произведения на Джани Родари остават „Приключенията на Лукчо“, „Приказки по телефона“, „Джелсомино в Страната на лъжците“, „Призрачната гондола“, „Граматика на фантазията“ и др.

През 1970 г. Родари получава и най-престижната награда за детска литература – „Андерсен“, с която печели световна популярност.

Сеньор Родари ни напуска на 60-годишна възраст на 14 април 1980 г. в италианската столица.

Предлагаме ви някои от най-запомнящите се негови цитати, които и до днес се използват от малки и големи по целия свят:

Умът не знае граници.

Ако трябва да научим децата да мислят, трябва първо да ги научим да измислят.

В страната на лъжите истината е болест.

Понякога можете да правите добри дела и да събуждате хора, които са глухи за всичко и спят непробудно.

Думата е сребро, мълчанието е злато.

Реалността може да бъде пусната през главния вход, но пък може да влезе и през прозореца, което е много по-забавно.

Сълзата на детето тежи по-малко от капризен вятър, но сълзата на гладното дете тежи повече от цялата Земя.

Никога не си позвоялвайте да се плашите от думата “край”.

илюстрация на художника Дамян Дамянов към новото издание на “Джелсомино в Страната на лъжците” от Джани Родари (изд. “Сиела”)