Честит празник, София! Или 5 книги за столицата, които си струват

5/5

Днес прекрасната ни столица и мой роден град празнува своя празник! През 1879 г. София е обявена за столица на България, а от 1992 г. 17 септември, денят на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, е официален празник на града.

За мен обаче, София е много повече от столичен град. Тя е наистина специална – с характерния си блясък, буйна красота, дълга история, богата култура и неподправена автентичност. София е моят дом – с бясната си амалгама от дневни шумове по улиците и със смайващата си палитра от сияещи нощни светлини, които греят всяка вечер под Копитото. София е град, който действително расте, но старее, защото тя винаги остава жива, бурна и многолика.

Затова тази година реших да отбележа празника й със скромна селекция от 5 исторически книги за столицата, които си струват.

 „Затрупана София“ от Кирил Христов

Започвам със заглавие, което ни връща в София в края на XIX век, когато градът тъкмо е станал столица, а немалка част от добре познатите ни главни улици и сгради все още не съществуват – или поне не във вида, в който ги познаваме днес. Видният поет, писател и драматург Кирил Христов, който е и един от най-цензурираните автори в българската литература, разказва за София от позицията на човек, живял и общувал основно с интелектуалния елит на града. Сред бележитите му приятелства и добри познанствата са тези с д-р Кръстев, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Иван Вазов, Мара Белчева, Константин Величков и др.

Именно с тях Кръстев кръстосва софийските улиции преди повече от 100 години, потапяйки ни в уникалната атмосфера на Княжевска и впоследствие Царска София. Време, в което бул. „Витоша“ се казва „Царица Йоанна“, църквата „Свети Седмочисленици“ е все още Черната джамия, а пл. „Славейков“ е „дрипав“.

снимка: Емилия С. Николова

От „Затрупана София“ научаваме още за великосветските салони на София, за достозабележителните софийски кръчми, за все още калната и току-що прокопана ул. „Оборище“, както и за това, че някога „Овча Купел“ е бил замислен като „първостепенен курорт“. За тези и още куп интересни факти и истории, разказни от първо лице, четем на страниците на тази толкова ценна книга, която силно препоръчвам.

издателство: „Кръг

корична цена: 16,90 лв.

стр.: 248

корица: Капка Кънева

Тристахилядна София и аз между двете войни“ от Драган Тенев

Драган Тенев е роден през пролетта на 1919 г. в семейството на изтъкнати представители на софийската интелигенция. Баща му е художникът Димитър Тенев, който е сред основоположниците на пространственото оформление в България, а майка му е поетесата и учителка Ружа Драганова (известна под псевдонима Северина), завършила литература и история в Сорбоната и Женевския университет. Детството си Драган Тенев прекарва в района на днешния квартал „Оборище“, където по това време живее семейството му. Затова авторът си спомня в детайли отдавна изчезналите от ул. „Шипка“ трамвайни линии на дветката. Говори с умиление за тогавашната зимна София с нейните пързалки за самоделни шейни на улиците „Султан тепе“ и „Омуртаг“, за карането на кънки на входа на Борисовата градина и за спускането със ски на издигналите се гордо над града Витоша и Люлин планина.

снимка: Емилия С. Николова

Тенев ни повежда и на разходка из емблематични столични заведения от периода между Първата и Втората световни войни: кафе-сладкарниците „Цар Освободител“, „Сан Суси“ и „Роял“, бирарията на братя Прошек и култовия ресторант „Батенберг“. Разказва ни още как е изглеждала сцената на Народния театър, кои са композиторите, работили по това време в „Родно радио“ и Радио „София“. Описва също как протича първият конкурс „Мис България“ и как е посрещнат „говорещият филм“ у нас.

Увлекателно написана и наситена с множество спомени и лични истории, „Тристахилядна София и аз между двете войни“ е книга, която допринася отлично за колоритния образ на града в първите десетилетия на XX век.

издателство: „Българска история

корична цена: 19 лв.

стр.: 368

корица: Александра Младенова

Бохемска София: Истории от жълтите павета“ от Виктор Топалов и колектив

Продължаваме с историческата хроника за столицата от периода между Освобождението и Втората световна война. Както става ясно и от заглавието на книгата, акцент в нея са културният живот и забавлението в монархическа София.

На страниците на „Бохемска София“ четем за осъществяването на идеята за издаването на първия български роман „Под игото“, за легендарната Чипева книжарница, за началото на фотографското изкуство в столицата и за първата Постоянна художествена галерия в София, по-известна като Тръпковата галерия.

Научаваме още за актьорските подвизи на големия Кръстьо Сарафов, за тези на Сава Огнянов, който е и един от основоположниците на Народния театър, както и за основаването на съществуващото и до днес емблематично читалищно кино „Влайкова“, построено от писателя Тодор Влайков и неговата трета съпруга Мария.

снимка: Емилия С. Николова

Наред с културния живот, Топалов и колектив не пропускат да разкажат повече и за това как се забавляват софиянци в ония години. От вариете до шкембе, още тогава София предлага изключително разнообразие от заведения за всеки джоб и вкус – кафе-сладкарници, бирарии, ресторанти, шкембеджийници, кафе-шейтани, кабарета…
Книгата съдържа и черно-бял снимков материал.

Авторът Виктор Топалов, който работи в колектив по изданието, е бил част от екипа на Регионален исторически музей – София. Книгата пък е естествено продължение на хартия на онлайн проекта „Бохемска София“, основан през 2019 г. и станал особено популярен с интригуващите виртуални обиколки на София през 2020-та. И книгата, и онлайн пространството „Бохемска София“ имат за цел да популяризират културното минало на нашия град – задача, с която и двете се справят отлично.

издателство: „Orange books”

корична цена: 15,90 лв.

стр.: 262

корица: Савина Николова

Софийските потайности“ от Петър Величков

Задържаме се в същата епоха – на Княжевска и Царска България, във времето когато културата и светският живот в София са в разцвета си.

На страниците на „Софийските потайности“ Петър Величков проследява внимателно причните София да бъде предпочетена пред Търново за столица на България в далечната 1879 г. Разказва също интересни факти за прокарването на съвременна канализация в града, за нашествието на жаби и змии, за осветлението на София по това време, както и за поставянето на емблематичните жълти павета на бул. „Цар Освободител“ – първата павирана улица в столицата. Сред разгледаните в ценната книга теми са още първите данъци и общинари в града. Описано е и как столичани посрещат Бъдни вечер и Коледа, как възниква пожарът в Народния театър през 1923 г. и как радио „София“ завлядява малки и големи през 1930-те.

снимка: Емилия С. Николова

Авторът пише и за проститутките и потайния развратен живот в София, за фалшификаторите на петолевки, за това кои заведения посещават софиянци, какво ядат и пият и куп други интригуващи факти от богатата и пищна история на Царска София. Книгата съдържа също ценни снимки и редки пощенски картички, подбрани от елитни частни колекции.

Петър Величков пък е човекът, преоткрил Яна Язова за българския читател. Опитен журналист и автор с дългогодишна практика, Величков умее да пише увлекателно и да омайва четящия, подтиквайки го неусетно да се заравя още и още в неговите интересни текстове, сред които попада и тази книга. Подарете си едно безценно пътуване във времето с Петър Величков и „Софийските потайности“, която се радва на новото си, вече пето издание.

издателство: „Изток-Запад

корична цена: 29 лв.

стр.: 544

корица: Гоце Щърбанов

Исторически маршрути: София“ от Здравко Петров

Завършвам с един по-различен поглед върху културно-историческото наследство на града ни. Урбанистът и основател на проекта „Исторически маршрути“ Здравко Петров ни разкрива още едно от множеството (не)познати лица на София, поставяйки акцент върху архитектурата. Неговата „Исторически маршрути: София“ ни разхожда по два нестандартни на пръв поглед маршрути – „Софийски домове“ и „Софийски „дворци““, които авторът е разработил с голяма доза прецизност. От училище „Васил Априлов“ и съседните му домове на арх. Фингов и ген. Ботев на ул. „Шипка“ през църквата „Света София“ до Двореца, изгубената ул. „Търговска“, Софийската банка и източните квартали на Улпия Сердика, Здравко Петров ни показва една наситена с история и богата на култура София. Наред с множеството интересни домове и дворци, авторът не пропуска и ключови софийски локации, като Докторския паметник, Орлов мост, храм-паметник „Александър Невски“, Столична библиотека, Паметника на Васил Левски и др.

снимка: Емилия С. Николова

Двата маршрута, които Петров описва в книгата си, са с обща дължина под 6 км, но препускат през 7 различни епохи и 80 разнообразни обекта.

Освен интересни и малко известни факти, книгата съдържа повече от 200 цветни фотографии, което я прави своеобразен мост между минало и настояще. Така че не се колебайте, а поемете смело из софийските улици с пътеводителя „Исторически маршрути: София“. А защо не и със самия Здравко Петров, който организира тематични турове из града всеки месец.

издателство: „Сиела

корична цена: 24,90 лв.

стр.: 304

корица: Дамян Дамянов (оформление), Евгени Димитров (фотография)

снимка: Емилия С. Николова

За финал остава да пожелая честит празник на величествената София и на всички жители на прекрасния ни град!

снимка: Емилия С. Николова
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp