Бившият премиер Иван Костов споделя своите „Свидетелства за прехода“ в книга

Мемоарите на един от „строителите на съвременна България“ излизат на пазара на 11 април.

Министър-председателят (1997-2001 г.) и настоящ директор на Центъра за анализ и управление на риска Иван Костов споделя своите спомени за едно от най-бурните десетилетия в новата ни история в честни, откровени и аргументирани мемоари.

Книгата „Свидетелства за прехода“ ще се появи на пазара на 11 април 2019 г. с логото на издателство „Сиела“. В почти 600 страници големият български държавник прави хладнокръвен разрез в една от най-дълбоките и все още незараснали рани на близкото минало –  началото на прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ,  даващ началото на нов, необходим макар и болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

Премиерата на книгата ще се проведе от 18:30 ч. на 11 април 2019 г. в зала „Концертна“ на Централен военен клуб, а участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“  Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Добре дошъл е всеки, който е готов да чуе тези свидетелства от една принципна позиция, „развила се във времето, но непроменила своите устои“.

„Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на съвременна България Иван Костов – самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история.

Проф. Калин Янакиев

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.