На неповторимо приключение с опитните водачи Стела, Жени и Митко от BeMyGuide (интервю)

5/5

Пролетта дойде и в TriO.bg се размечтахме за приключения… Днес ви срещаме със Стела, Жени и Митко, основателите на BeMyGuide.

BeMyGuide е глобална онлайн платформа за директна връзка, среща и наемане на сертифицирани местни приключенски водачи от пътешественици по цял свят. В основата на сайта е припокриването на личните интереси между търсещите и предлагащите приключения и моделирането на едно пътуване, изпълнено с активности на парче или, както се казва на английски, tailor-made: с възможност за детайлно търсене на интереси, с голяма гъвкавост при планирането, със селектирани и надеждни водачи, с възможност за бързо и надеждно онлайн плащане, без посредници и без фиксирани маршрути. Или както Стела, Жени и Митко обичат да казват:

„истинските приключения се случват само в добра компания! Човекът е важен 🙂 „

 • Здравейте Стела, Жени и Митко! Разработвате платформа за събиране на пътешественици с планински и приключенски водачи и инструктори. Как се породи любовта към пътешествията у всеки от вас?

Стела: Любопитството ми към пътуването и пътешествията идва от детските ми години и от безкрайни разкази на моя баща за далечни земи и морски приключения. Той е моряк по професия и по душа, и заедно с майка ми и свободата, която винаги са ми давали, имат основна роля за изграждането на това „трънче“ наречено любов към пътешествията.

Жени: Единственият начин истински да опознаем света, в който живеем, е чрез придвижването от едно място на друго. А аз самата съм ужасно любопитна и застояването на едно място ме задушава.

Митко: И при мен всичко започна още от най-ранното ми детство, когато всяко лято прекарвах лятната си ваканция вместо на село, в Родопите, в едно отдалечено и малко познато място, Тошков чарк. Всяко отделяне от града и отиването в планината за мен се превръщаше в приключение (още повече, че там прекарвах повече от месец). Истина е, че човек колкото повече пътува и среща непознати и нови неща, толкова повече иска да…… пътува отново.

Toshkov-chark

 • А към приключенските спортове?

Стела: Навремето имаше едно предаване, което се казваше IronMan, триатлон с плуване, колоездене и тичане в планината, чието мото беше Anything is possible, и аз, момичето от морето, се размечтах за планината! Класическа сцена 🙂

Жени: Пак ще кажа – за живите същества движението е първично състояние, а застоят – вторично. Преодоляването на препятствия е също нещо вродено, необходимо и доставящо страхотно удоволствие.

Митко: Това дойде на по-късен етап, когато се срещнах с интересни хора по време на обучението ми за планински водач. С тях бях готов да пробвам нови спортове, търсейки по-високо ниво на адреналин.

wallpapers

 • Кое беше първото място, до което пътувахте и което ви накара да разберете, че точно с това искате да се занимавате?

Стела: Спомням си първото ми екскурзионно летуване в 4-ти клас, една седмица в Рила, пътувахме цяла нощ с влака от Варна, после всеки ден ходихме с неудобните раници от хижа на хижа, първите боровинки, утринните лъчи в планината, миризмата на изпръхнала борова кора, първите ми мисли как планината възпитава… Всичко вече беше решено.

Жени: Преди 100 години с един приятел от гимназията се хванахме да обиколим колкото можем повече държави от Европа в рамките на 10 дни. Това беше и първото ми напускане на границите на България. Добре ни се получи 🙂

Митко: На 18 години прекосих Западни и Източни Родопи пеша сам. Подслона ми беше един чувал и един найлон. Тогава започнах да мисля за някаква форма, под която мога да работя в планината и да съм в движение, защото това зарежда и умствено, и физически.

3hte_2A[1]

 • А коя е любимата ви дестинация/ екстремен спорт?

Стела: Трудно ми е да кажа коя е любимата ми дестинация, харесвам си България. Тук винаги намирам нови и интересни, че и диви места, макар да съм пътувала по всичките ѝ краища. Човек, колкото и да пътува, все нещо го тласка да сравнява и да се връща там, откъдето е тръгнал, не е ли така?

Жени: Любимата ми дестинация си остава България, защото съм влюбена в природата, планините и езерата ни. Иначе за катерене особено ми харесват като дестинации Испания и Канарските острови.

Митко: Любимата ми дестинация са малко посещаваните, диви и труднодостъпни райони в България. За всеки един сезон имам конкретни предпочитания. От всичко казано по-горе, разбирате защо Родопите са свещена планина за мен 🙂

CBhbr28UIAEMNDe (1)

 • Има ли гид, който ви е вдъхновил да последвате тази професия? Разкажете за него или случка с него.

Стела: Аз съм минала през много курсове за алпинизъм, катерене, пещернячество, планински водач и навсякъде съм срещала много интересни хора, като всеки ме е увличал в приключенията по своему. Но най-голямо вдъхновение и респект като гид, сега ще ви стане смешно, имам към моя мъж, Митко. Къде ли не сме ходили заедно, винаги сме се измъквали, благодарение на него. Ето едно интересна случка в Мексико, където прекарахме четири безгрижни месеца: в едно от бягствата ни от цивилизацията се бяхме „забили“ в Медния Каньон, северно Мексико, където живее племето тараумара, най-бързите и издръжливи планински бегачи в света. На връх рождения ми ден, след цяла седмица в дивото, се бяхме загубили, нямахме и повече храна и вода, Митко реши, че ще тръгнем по следите от гумените сандали на един тараумар с идеята, че все до някоя колиба ще ни отведат. Така и стана, стигнахме до една колиба, а тараумарът ни жив, ни умрял, боли го зъб! Обаче ние, като едни истински колумбовци, и особено благодарение на умението на Митко да планира много добре необходимата екипировка и багаж за всяка наша „експедиция“, имахме цяла аптечка пълна с болкоуспокояващи и медикаменти за първа помощ. Тараумарът беше много учуден да ни види сами точно на това място, но и щастлив от тази случайна среща, ние също! Добрият водач винаги знае как да подходи, дадохме на местния човек нашите лекарства, а той в замяна ни върна вода, тамалес (местни питки) и упътване към близкото село.

arnulfo-quimare-lunch

Жени: Всъщност сама се вдъхнових. Случи се много спонтанно, без предварително обмисляне и без дори да имам ясна представа за професията. Просто го почувствах и го направих.

Митко: По време на една отпуска лятото реших да направя сам прехода Ком-Емине. Една вечер се срещнах в х. Мазалат с Момчил Дамянов – планински водач и инструктор, който ми спомена за курса за планински водачи. Бях направил доста дълъг преход този ден, но на настойчивата му покана да ме черпи бира, аз казах че първо ще ям гъбена супа и после ще видим. И видяхме, още на следващата година бях дипломиран планински водач 🙂

 • Кое е най-екзотичното място, на което сте били?

Стела: Интересно място за мен е крайбрежието на Тихия океан, в частта си на Баха Калифорния, Западно Мексико и Западна Гватемала: черен пясък, големи студени вълни, вятър, китове, сърф и усещането за нещо по-голямо и неприветливо от Атлантика 🙂  А същевременно, друго много екзотично и притегателно за мен място са кораловите рифове. Засега съм се гмуркала само в Червено и в Карибско море, но светът, който се разкрива под водата, е енигматичен.

Жени: Където и да отида се чувствам естествено. Никое от местата на които съм била не ми се е сторило екзотично, макар че други биха ги класифицирали като такива…

Митко: Най-екзотичните места, на които съм бил, са част от пътуването ни със Стела в Мексико и Гватемала. Моят абсолютен фаворит е въпросният Меден Каньон (Copper Canyon) в Северно Мексико. Както и на полуостров Юкатан, близо до пирамидата Чичен Итца, е осеяно с едни свещени водни пещери, наречени сеноти, които се разглеждат само по бански, с кураж и плавници.

yucatan

 • Разкажете някоя забавна история, свързана с пътуване/ поход

Стела: Едно страхотно преживяване мога да ви разкажа от влажната зона на централно Мексико, близо до Атлантическия океан. В сремежа си да достигнем най-високия водопад в района, се озовахме в едно рибарско село, в което помолихме да ни закарат с лодка нагоре по течението до местната атракция. Нашият лодкар обаче не подозираше с колко големи раници ще влезем с неговата малкa лодка и започна да се тюхка. Така на средата на пътя се наложи да слезем всички от лодката, да захрърлим раниците на брега и забутахме лодката дружно нагоре по течението. Водопадът определено си заслужаваше, но каньонът, който формираше реката му, дваж повече. За ужас на нашия местен водач-лодкар, решихме да останем да спим на една малка ливадка досами реката. Лодкарят каза, че се очакват дъждове и тази земя може да изчезне тутакси под краката ни и изрази надежда да се върне утре по реката, за да ни вземе наобратно. Така и стана, но лодката беше пълна с клиенти, който махаха весело и не разбираха, че се нуждаем от помощ. За пръв път ни се наложи да стопираме, не какво да е, а….лодка, защото вече се бяхме убедили, че друг изход от каньона няма. За щастие бяхме спасени и се измъкнахме без големи подвизи от това райско кътче. Същата нощ, като по закона на местните водачи, които винаги знаят какво време се очаква, заваля пороен субтропически дъжд!

fdsfvs

Жени: В момента не ми хрумва нищо, съжалявам.

Митко: Те са толкова много, че мога да издам книга. От срещата ми с мечка с 3 мечета, които се бяха затичали да си играят с мен в Стара планина; през бране на лимони от двора на наркодилърско имение в Мексико; до яденето на отровните плодове на дъвко дърво в джунглата в Гватемала.

 • Как се събрахте като екип?

Стела: Първоначално заработихме по идеята аз и Жени, намерихме се още преди повече от година, когато идеята вече беше „експлоадирала“ в моята глава и си търсех съмишленик, който да припознае идеята като своя и да отговаря за техническата част от проекта.  А с Митко сме екип на много нива, професионално и семейно, той напълно подкрепи идеята и като вътрешен човек от кухнята на воденето, видя в нея голям потенциал. Така след активен водачески сезон и много нови срещи с клиенти, той се присъедини към нас и внесе свежи сили и вдъхновение в екипа.

Жени: Отново спонтанно. Аз тъкмо се бях върнала от няколко месечно пътешествие, когато Митко ми се обади (буквално на следващия ден) и ме попита дали си търся работа и дали ми се занимава с един проект-идея. Аз казах „Да“ и така започна всичко. Веднага се срещнахме със Стела и много си допаднахме. Оказа се, че идеята, която тя имаше, съвпадаше с моя идея за същото нещо.

Митко: Ами със Стела сме си събрани официално вече от 5 години, ще празнуваме годишнина от сватбата през май. Опитахме се да намерим съмишленик и професионалист, който да разбира от техническата част на проекта и който да има желание да го работи това дългосрочно и като личен предизвикателство. И така намерихме Жени, напълно естествено, стана част от екипа, като припозна идеята.

dvsv

 • Как ви хрумна идеята за създаването на платформата?

Стела: Като повечето хубави истории, идеята за BeMyGuide започна така: януарска вечер, приятели, вино и сладки раздумки. От известно време, наши приятели на шега ни подканяха кога най-после ще направим собствена агенция двамата с Митко. Ние казахме, че не сме намерили точната форма на това, което искаме да правим и това, което умеем най-добре. И така от дума на дума, изплува концепцията за онлайн място за срещи и  директна връзка между пътешественици и местни, но сертифицирани планиски водачи и водачи на приключения.

Жени: Подобна система ще даде свобода на хората да избират с кой водач да направят своето приключение, а на водачите – възможност за работа без посредници. А кой водач не си мечтае именно за това?

 • Разкажете повече за нея.

Стела: Идеята е „very simple” 🙂 Място за срещи и директна връзка между пътешественици и професионални приключенски водачи. Обединяващи са 24-те активности/приключения, включени в нашия сайт (трекинг, планинско колездене, катерене, ски с панти, пещери, каяци, рафт, каньонинг, параглайдинг, скуба дайвинг, кайт сърф,т.н….). От едната страна имаме фрийланс водачите, които са специалисти в своята област, от другата страна имаме пътуващите хора, които искат да имат свобода по време на пътуването си да комбинират различни активности, без това да им налага точно определен маршрут, време и пътуване в група, т.н.

Жени: BeMyGuide е глобална уеб платформа, която ще свързва любителите на приключенски туризъм и екстремни спортове със сертифицирани водачи и инструктори.

Митко: От 10-годишния ми опит като водач съм разбрал, че най-важният фактор за успешно и незабравимо пътуване, което наистина може да остави ярка следа върху пътешестевиците, е водачът. Затова в концепцията на платформата са заложени на основно място освен професионалните качества на всеки един водач/инструктор, така и неговите лични интереси. Да можеш да избереш най-подходящия водач за себе си, според личните интереси и разбирания, може да направи всяко изживяване по-вълнуващо, оставящо следа и незабравимо.

KHS ROCKY MOUNTAIN TRIP

Стела: Нашата кампания тече заедно с работата по сайта. Затова и краят на кампанията не е началото на нашия проект, напротив, BeMyGuide е изцяло самофинансиран и самореализиран проект, а кампанията е за да наберем скорост, популярност, малко финанси и смелост да продължим, защото проектът ни е много мащабен и за нас е важно да бъдем подкрепени от възможно най-много хора.

Жени: Набирането на средствата ще ни позволи да завършим работата по изготвянето на платформата.

Митко: В момента ние правим сайта и имаме текущи разходи за хората, които работят по него, както и бъдещи такива за финализирането му. Средствата от IndieGoGo кампанията ще ни помогнат за по-бързата реализация на сайта и пускането му в употреба, както се казва.

 • Кога прогнозирате, че платформата вече ще бъде активна и кога очаквате първите наемания от нея?

Стела: Жени ще каже за техническата част кога точно се вижда края. Но откъм клиенти можем да се похвалим вече с няколко свързвания между клиенти и водачи. Това за нас е голям успех, защото знаете колко пренаситен е света на туристическите услуги. Това, че тези хора от далечни земи и пътуващи за още по-далечни земи са се допитали точно до нас, ни окуражава много, че има интерес към това, което вече сме започнали.

Жени: Трудно е да дадем точна прогноза, особено когато зависим от толкова много други фактори (като например външно финансиране). Надяваме се да успеем да пуснем сайта преди летния сезон, като така ще дадем шанс на нашите потребители да организират приключенията си през нашата платформа.

Митко: Надявам се колкото се може по-скоро да стартира сайта, правим всичко по силите си 🙂 Благодарение на базата данни, която си набавяме чрез попълване на early-birds subscription на сегашния ни сайт, вече имаме над 150 регистрирани водачи и по този начин успяхме да помогнем на над 20 пътешественици да намерят своя водач,  при това без работещ сайт, а само чрез фейсбук страница. Това за нас е успех.

hrwnnxu7ik5elp28gn7n

Можете да подкрепите кампанията на BeMyGuide в IndieGoGo тук. А от екипа на TriO.bg им пожелаваме успех!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp