Българската поредица „Приключенията на мотовете“ с над 50 000 продадени копия в Китай

Продажбите са надхвърлили двойно първоначално планирания тираж

Продажбите в Китай на българската детска поредица „Приключенията на мотовете“ от Радостина Николова са надхвърлили двойно първоначално планирания тираж от 25 000 бройки, обявиха от издателство „Мармот“.

Първият отчет на китайската издателска къща „Аврора“ разкрива, че само за втората половина на 2018 г. в азиатската страна са продадени 49 000 от общо 55 000 напечатани копия. А с продажбите от първите месеци на настоящата година общият брой със сигурност надхвърля 50 000 копия.

До Нова година от първата част „Приключенията на мотовете“ са закупени 27 000 екземпляра (от тираж 30 000), от втората „Мукс отвръща на удара“ – 18 000 (от тираж 20 000), а от третата „Спасяването на хълцащата принцеса“ – 4 000 (от тираж 5 000).

Малко след излизането на поредицата на хартия китайското издателство пожелава да придобие и правата за разпространение ѝ в електронна и аудиоверсия. Книгите за мотовете са първият проект на „Аврора“ (Chenguang Publishing House) за стимулиране на интереса през дигитални формати, като отчетите от тези формати все още се очакват. Междувременно изданията вече са част от кампания за насърчаване на детското четене в страната.

Новината за закупуването на поредицата в Китай стана ясна в края на 2017 г. От издателство „Аврора“ обосноваха интереса си към превеждането ѝ така:

„Когато видяхме за пръв път историите за мотовете, бяхме привлечени от сладкия им външен вид – миловидни, излъчващи топлина и леко глуповати. Точно типът герои, които пазарът на детски книги в Китай в момента предпочита. След като се запознахме и със съдържанието, видяхме, че историята е интересна и слънчева и говори за много от проблемите, които срещат съвременните деца.“

Първата книга от серията се появи у нас през 2013 г. и донесе на Радостина Николова награда „Бисерче вълшебно“. Към момента от поредицата са излезли три романа и две книги с приказки от света на мотовете.

Радостина Николова

От „Мармот“ споделят още, че вече текат преговори с „Аврора“ за втори тираж, и обещават скоро да зарадват читателите с добри новини за китайските преводи на книгите си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.