Българка в Украйна: „Руснаците снимат пропагандни сцени в града ни“ (интервю)

война в украйна
5/5

Във времена, в които българското общество за породен път показа, че е спряло развитието си още в разгара на Студената война, успяхме да се свържем с българка, която в момента се намира в Украйна. Тъжно е, че у нас все още има хора, които твърдят, че война в Украйна няма, а медиите умишлено хиперболизират ситуацията. Този разказ от първо лице няма да промени мнението им, но ще затвърди несъстоятелността на грозните им твърдения.

Здравей, Рита! Представи се с няколко думи на нашите читатели.

Здравейте, казвам се Маргарита Стойчева. Аз съм украинка с български произход по бащина линия. На 23 години съм, живея в България от 4 години. Уча маркетинг в Пловдивския университет.

Къде се намираш в момента? Каква е обстановката при теб?

В момента съм в Украйна, в град Мелитопол. Върнах се, за да се видя със семейството си. В момента нашият град е изцяло под контрол на руските войски, те се появиха тук много бързо. Взеха под контрол сградата на полицията и на общинския съвет и сложиха знамето си там. Стоят там постоянно. Освен това блокираха мобилните комуникации, интернета и радиото и започнаха да пускат техните новини и пропагандни канали.

Също през нашия град минава голямо количество руска военна техника . 

Ако искаш да напуснеш града, могат да откраднат колата ти или да те убият. Вече имаше такива случаи.

Как и кога започна войната при вас?

Разбрахме, че войната започна на 24 февруари в 05:20 сутринта. Събудихме се от силния взрив на бомба, ударила военна база. Никога няма да забравя тази ужасна сутрин.

Когато го чух, ми стана много страшно и лошо.

Влезнах в интернет, за да видя какво пишат в новините и останах шокирана, защото почти във всичките градове по едно и също време е имало такива взривове.

Руските войски бомбардират ли цивилни сгради?

В първия ден стреляха само по военните обекти, но на следващия ден в Мелитопол и в другите градове също са започнали да пускат бомби по къщи и жилищни сгради. В Мелитопол вече има 31 разрушени къщи.

В града ви има ли части на украинската армия? Има ли доброволци? Руснаците далеч ли са?

Точно в Мелитопол мисля, че няма украинска армия. Градът е изцяло под контрола на руските войници. Доколкото знам украинската армия се намира извън града.

Има ли хуманитарни коридори, които да осигуряват евакуацията на цивилни?

Хуманитарни и зелени коридори няма, руснаците не ги допускат! Те докараха тяхна хуманитарна помощ от Крим и доведоха някакви хора, които не са жители на нашия град и започнаха да снимат, за да покажат по техните канали, че уж са освободили града и помагат на жителите. Никой от жителите на Мелитопол не пожела да си вземе храна.  Като цяло всичко е по сценария на окупацията на Донецк и Луганск през 2014 г.

Какво е настроението на украинците в този момент? Готови ли са да защитяват страната си?

Населението е много недоволно от това, което се случва. Много хора започнаха да излизат на мирни протести, да гонят руските войници и да им обесняват, че никой не ги е чакал тук, че са фашисти, че ни харесва нашата държава, нашия президент и че тук няма нацисти, както казват в Русия.

Има много доброволци, които искат да се включат в армията и териториалната отбрана. От чужбина се върнаха около 40 000 души, за да защитят страната си. Ако искаш да се включиш в армията, дори трябва да изчакаш поради големия наплив от желаещи.

В града ви има ли ток и вода? Нещо липсва ли ви, за да оцелеете?

В момента има и ток, и вода, но първите два дена нямаше ток. Интернетът понякога изчезва.

Какво е бъдещето за теб и твоите близки в Украйна?

Аз и моето семейство и всчики граждани на Украйна се надяваме на победа и всичко да бъде наред. Но ако тук стане Русия или някаква такава република като Донецк и Луганск, няма да живеем тук. Ще трябва да напуснем.

Има ли нещо, което искаш да споделиш с хората в България? Нещо, което трябва да знаят?

Тъй като видях, че много българи подкрепят действията на Русия, искам да им кажа, че всичко, абсолютно всичко, което им казват по руските медии е пълна лъжа и пропаганда, която промива мозъци! 

И това не е специална операция, както я наричат, а е истинска война!  Умират деца, невинни хора, разрушават жилища и градове. Това е ужасно и много страшно и не пожелавам на никого да го преживее.

Преди това живеехме много добре, всички работеха, учеха и просто живееха спокойно. Тук няма нацисти, никой не забранява да говориш на руски. Всичко това е измислено от руската пропаганда.

Много силно се надявам всичко това да приключи по-бързо и пожелавам на всички да не разбират какво е война!

*Интервюто е взето на 7 март 2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp