България ще бъде представена в Меката на виното La Cité du Vin в Бордо за три години

5/5

На 21 април в световната столица на виното Бордо, Франция, бе подписан 3-годишен договор за партньорство между „Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin“, която представлява най-големият интерактивен музей на виното в света La Cité du Vin в Бордо, и Българската Асоциация на производителите и износителите на вино (БАПИВ).

За мен беше чест и голямо вълнение да осъществим този проект, който подготвяме от януари 2023 – сподели от Бордо Галина Нифору, председател на БАПИВ. Като винен професионалист, завършил в престижното бизнес училище INSEECBordeaux, това е и голямо лично удовлетворение. В продължение на 3 години България ще бъде партньор на Музея на виното в Бордо, който годишно се посещава от 1 милион професионалисти и любители на виното от целия свят. Ще представим 22 български изби и 43 вина от всички региони на България. В колекцията, която избите сами селектираха, са вина, както от местни български сортове, така и от международни. Екип от световноизвестни сомелиери от различни държави работи в CiteduVin, като годишно българските вина ще се включат в различни майсторски класове и презентации, ще бъдат представени и в комбинация с храна. Лекции и филми за България ще се излъчват в постоянната експозиция, която се сменя всяка година и така посетителите ще могат да се запознаят с историята на траките и връзката им с виното, както и с модерните български изби, които не отстъпват по нищо от световните стандарти.“

На церемонията по подписване на споразумението с България присъстваха известни имена в индустрията, като г-жа Силви Каз – президент на „Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin“, собственик на Chateau Chauvin, Saint Emilion Grand Cru, съсобственик на Chateau Lynch Bages, Pauillac appellation Bordeaux и собственик на първия ресторант с три звезди Michelin във Франция, Chapon Fin Бордо. Също г-жа Флоранс Мафран, мениджър международни партньорства, и г-жа Елоди Гратюз dipWSET – мениджър на сомелиерския екип на Cite du Vin.

„Фондацията за винена култура и цивилизации“ (Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin) е създадена през 2014 година с цел защита, насърчаване и споделяне на безбройните културни, исторически и символични аспекти на виното от целия свят. Целта й е да защитава, насърчава и предава културното и интелектуално измерение на виното. Фондацията се ангажира да направи това универсално и живо наследство достъпно за колкото се може повече хора, като предлага обновена и новаторска перспектива.

Фондацията създава уникалния „Cité du Vin“ – музей, място за изложби, представления, прожекции на филми и академични семинари на тема вино, разположен в Бордо, и финансиран от големите шата на Бордо на стойност 81 милиона евро.

Cité du Vin е открит през 2016 г. от френския президент Франсоа Оланд и кмета на Бордо Ален Жупе, под чието ръководство Бордо бе преобразен и обновен изцяло.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp