България се включва в паневропейската кампания за насърчаване на грамотността „Европа чете“

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подкрепи европейската кампания с подписването на специална пътуваща книга 

В Международния ден на детската книга, България се включва в паневропейската кампания “Европа чете” (Europe Reads). Тя е под патронажа на Тибор Наврачич – европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта. Кампанията се провежда от членовете на EURead – европейската мрежа от организации, ангажирани с проблемите на четенето и грамотността, сред които е и фондация „Детски книги“. Целта й е да насочи вниманието на европейските граждани към ролята на грамотността и необходимостта от активна подкрепа за насърчаването й.

Умението за четене е предпоставка за получаване на добро образование, за лично развитие, интеграция, икономически растеж. В днешното общество, ръководено от медиите и културното многообразие, четенето подпомага всеки отделен индивид да осмисля сложни факти и обстоятелства – ключово умение за формирането на демократично поведение. За да обърнат внимание на това предизвикателство, членовете на EURead развиват програми и инициативи за повишаване нивата на грамотността и развитието на читателската култура.

Началото на кампанията “Европа чете” беше поставено през ноември 2018 г. В Германия и Шотландия със събирането на подписи в специална книга с послания. Книгата пътува из европейските държави, в които има членове на EURead, а пътят й ще приключи в Брюксел, когато ще бъде връчена на новите евродепутати през октомври 2019 г. До момента подписи в книгата са положили германският федерален комисар за култура и медии Моника Грютерс, министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън и редица министри по образованието, културата и въпросите на децата.

България се включва в “Европа чете” с инициативата „Четем всеки ден!“. Официалният старт на информационната кампания за важността на четенето ще бъде даден в 11:00 часа на 2 април 2019 г. Посланията на „Четем всеки ден!“ са вписани и в пътуващата европейска книга, а вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подкрепи инициативата с полагане на подписа си.

Много сме щастливи, че България е част от важна общоевропейска инициатива, посветена на грамотността. Ако искаме да постигнем успехи във всяка една сфера от обществения живот, редно е да потърсим причините и да си дадем ясна сметка, че развитието на грамотността у деца и възрастни е ключът към преодоляване на предизвикателствата.“, отбелязва Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

„Четем всеки ден!“ е информационна кампания, организирана от фондация „Детски книги“ в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки – България“ и Асоциация „Българска книга“. Кампанията е посветена на важността от ранното включване на книгите в живота на децата. Тя цели да повиши информираността на българите за ползите от четенето на глас от родител на дете още от раждането. Друга основна цел е повишаването на грамотността на населението, която започва да се развива още от раждането и продължава през целия живот, а четенето за удоволствие е ключов елемент.

Началото на „Четем всеки ден!“ ще бъде поставено на 2 април 2019 г. от 11:00 часа в Детски отдел на Столична библиотека, в рамките на „Походът на книгите“.

Пред гостите ще бъде представена пътуващата книга на “Европа чете” и ще бъде излъчен видеоклип, посветен на грамотността.

Инициативата ще продължи до март 2020 г.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.