Българи с медали в тежко международно офроуд състезание

Българският офроуд отбор Patroliacs Racing на Стефан Стояновски и Крум Алексиев се класира на трето място от 9 отбора в международното офроуд състезание „Blidinje Challenge 2019“, което се състоя от 19 до 22 септември в Босна и Херцеговина. Алексиев и Стояновски бяха отличени и с престижната награда за феърплей.

Тежката надпревара „Blidinje Challenge 2019“ се проведе миналата седмица в специално избрана местност в Национален парк Блидиние – Хайдучкой Върлети, което в превод означава „хайдушки скали“. Названието идва от природната особеност, че целият район е ограден от всичките си страни с високи скални отвеси. В 4-дневното състезание с обща дължина на трасето около 90 км взеха участие общо 16 екипажа в два класа – седем в клас Adventure (лек) и девет в клас Challenge (тежък).

снимка: Herceg ProTeam

„Blidinje Challenge“ се слави с високата трудност и тежките изпитания, на които са подложени състезателите. Тази година състезанието бе разделено на 6 етапа, като през първия ден участниците от Босна и Херцеговина, Словения, Сърбия, Обединеното кралство и България трябваше да премерят сили в пролог на масов старт с по четири джипа, борейки се за най-добра стартова позиция. Вторият ден бе разделен на два етапа, като в първия отборите изминаха 30-километрово трасе по пътна книга с 4 контролни точки (екстреми), а 4 часа след финиширането пристъпикха към втория, нощен етап по пътна книга с дължина 12 км и още 3 екстрема.

снимка: Herceg Pro Team

Трасето на дневния етап на третия ден бе дълго 22 км и с цели 6 контролни точки, като следобед надпреварата премина в затворено 5-километрово трасе отново с масов старт с по три джипа в група, които трябваше да направят по 6 обиколки. Четвъртият, последен ден от „Blidinje Challenge 2019“ бе най-атрактивен за хилядите зрители – в затворено трасе всеки отбор трябваше да направи по 2 обиколки с множество екстремни зони, стръмни изкачвания и спускания, водни и изкуствени препятствия, както и прескачане на автомобили.

снимка: Herceg Pro Team

На финала българите Стефан Стояновски и Крум Алексиев (Patroliacs Racing) се класираха на трето място в тежкия клас Challenge, като бяха отличени и с почетната награда за феърплей за двете им паузи по време на състезанието, в които помогнаха на два закъсали екипажа от Босна и от Словения.

Повече за състезанието „Blidinje Challenge 2019“ можете да прочетете тук, а за отбора на Стояновски и Алексиев – Patroliacs Racing – тук.