Бъдещето на квантовите компютри и връзката на човека и машината са темите на „мини-фестивала на бъдещето“ Ratio Future Present

5/5

Като че ли все по-рядко можем да си поемем въздух от динамичното развитие на технологиите и предизвикателствата, които то поставя. Но темата става още по-интересна, когато разговорът се пренесе по-далеч, да речем 20, 30 или 50 години в бъдещето. Точно там е фокусът на Ratio Future Present – събитие, което поглежда към бъдещето през перспективата на днешната наука.

На сцената на Future Present на 10 октомври ще застанат доктор по нанотехнологии от Университета в Кеймбридж, експерт по биопринтиране на човешки тъкани и специалист по квантови компютри от института Макс Планк. Зад тези титли се крият талантливи българи със склонност не само да говорят за бъдещето, но и да го създават като предприемачи и изследователи.

Събитието ще разгледа света на квантовите технологии и приложението и въздействието им в различни области като медицина, наука и банкиране. Но наред с техните възможности ще бъдат засегнати и многото проблеми в сферата на киберсигурността. Все още не съществуват разработени решения и стандартни за безопасност на информацията за квантови компютри.

Деян Михайлов ще разясни какво представлява пост-квантовото криптиране и дали то може да се превърне в решение за сигурността на бъдещето. Той отдавна работи в сферата на квантовите компютри и вече разработва собствени технологични проекти, свързани с нея. Има докторски степени по математика и астрофизика в Университета в Кеймбридж, работил е като научен сътрудник в Института Макс Планк.

Към него на сцената на Future Present ще застане още д-р Спас Керимов,  предприемач, учен и футурист, изпълнителен директор на биотехнологичната компания Принтиво, специализирана в 3D-биопринтирането на човешки тъкани. Той ще влезе в дискусия с Иван Димов,доктор по бионанотехнологии от Университета в Кеймбридж. Двамата ще представят различни гледни точки към това дали новите технологии, иновациите и изкуственият интелект могат да ни превърнат в супер хора или точно обратното. В разговора ще намерят място различни сценарии за връзката между човек и машина, както на интелектуално, така и на чисто физическо ниво. Те ще изправят утопичния постхуманизъм срещу мрачната дистопия, а коя гледна точка ще вземе превес ще стане ясно от събитието.

Future Present ще се проведе на 10 октомври от 19:00 часа в Sofia Live Club. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp