Баба Марта иде – или за общото между мартеничките и прилепите

5/5

Няма да забравя момента, в който видях изненаданите физиономии на родителите си, когато след отказа им да ми вземат тигър за домашен любимец, поисках прилепче. Да, именно! Бях на 5 годинки. Но въпреки че осъзнах, че няма как да ми се получи номерът, топлите чувства към тези „летящи мишки“ си останаха и до днес. Според мен прилепчетата са незаслужено демонизирани, като кръвопийци или често сравнявани с плъховете, пълни със зарази. В действителност тези мили животинки са изключително полезни за екосистемата. Прилепите, които се срещат в България, се хранят изцяло с насекоми и изяждат голямо количество вредители, а също така помагат за опрашването и разпространението на семената на много полезни растения.

С оглед на наближаващия 1 март, когато всички търсим начин да зарадваме близките си с традиционните мартенички в бяло и червено за здраве и късмет, случайно открих нетипична връзка между мартеничките и… прилепчетата.

снимка: Bat World Bulgaria

Каузата, която са припознали и се опитват да популяризират хората, стоящи зад сайта https://www.batworld.bg/, се оказа и моя кауза –  да се подпомогне спасяването, лечението и опазването на прилепите в България. За целта, за поредна година симпатягите от Bat World Bulgaria са натворили различни „прилепски“ мартенички, които да донесат усмивки на хората и едновременно с това да помогнат за тези пухкави сладурчета.

Дори и вече да сте се подготвили за празника, можете да допринесете за каузата с дарение или пък поне да се информирате как можете да помогнете, ако попаднете на прилепче в беда.

Повече за мартеничките вижте тук.

Бъдете ралични тази Баба Марта и купете мартенички с кауза!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp