Арт Галерия Ларго представя сборната изложба „Екслибрис Презареждане 5“ (27 април – 17 май)

5/5

От днес Арт Галерия Ларго за пети път ще представи на варненската публика изложбата-графика „Екслибрис Презареждане“. Традиционно в тези изложби представяме непоказвани творби от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. За участие в четвъртото издание на конкурса на адреса на галерията бяха получени творби от 210 автори от 38 държави. Почетното жури на конкурса имаше нелеката задача да определи селектираните, призьорите и да подбере творбите за изложбата и за каталога на конкурса сред 574 изпратени творби. Експозицията с победителите и селектираните в четвъртото издание на конкурса беше открита през септември 2021 година. В текущата изложба ще покажем творби, одобрени за участие в конкурса, които не бяха включени в каталога или в изложбата през септември. Ще видим непоказвани творби на световноизвестни имена като Иржи Бразда, Шигеки Томура, Лембит Лохмус, Луиджи Казалино, Васил Фенчак, Олег Набока, на победителя в конкурса Иван Русачек, както и творби на по- млади автори като Федор Шурмельов, Марина Жвирбля, Михайло Дримайло и други. Варненската публика ще може да се докосне до магията на българската графика чрез някои от творбите на Калина Кралева, Веселин Дамянов- Вес, Майа Чолакова, Петър Чиновски и др.

„Зодия Козирог“, художник Христо Найденов

В изложбата специално участие имат и трима обичани български майстори на графиката- Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов. Димитър Каратонев ще се представи с няколко приказни графики, посветени на малкия град и морето. Румен Нечев, който беше член на Почетното жури в четвъртото издание на конкурса, участва със седем творби, изработени в неговата специална авторова техника и върху ръчно правена хартия. Христо Найденов, който е носителят на първата награда на името на Йордан Петков в четвъртото издание на биеналето, ще представи 12 графики, посветени на дванадесетте зодиакални знаци. Христо създава творбите през 2019 година, специално по покана на голяма китайска галерия.

„Пясъчна риба“, художник Димитър Каратонев

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“.

Повече за специално гостуващите художници:

Димитър Каратонев е роден през 1978 г. в гр. Харманли. През 1996 година завършва ППГ „Васил Левски“ гр. Хасково в паралелка изобразителни изкуства. През 2005 година завършва специалност графика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2007 година членува в Съюза на българските художници. Участва в множество национални и международни изложби за графично изкуство, в това число международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Напока, Истанбул, Лодз, Буенос Айрес. Организирал над 20 самостоятелни изложби в Киев, София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, Харманли. Носител е на множество награди, някои от които: награда от галерия „Буларт“ за графика (2001), Награда за млад български график на биеналето за хумор и сатира в изкуството, Габрово (2003), Диплома и медал от биенале „Ex Libris“ в Полша (2007), Диплома за графика от биенале „Малки форми“ – Плевен (2008), Награда за рисунка на национално биенале на рисунката – Велико Търново (2015), Трета награда за графика на национална изложба Сирак Скитник -Сливен (2019), Награда за графика на биенале „Приятели на морето“ – Бургас (2020), Награда за живопис на балканско квадринале „Митове и легенди от моят народ“- Стара Загора (2020) и др. Живее и работи в Харманли.

„Южна нощ“, художник Димитър Каратонев


Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 година се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на СБХ, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници. Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ – София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

„Полунощ“, художник Димитър Каратонев


Христо Найденов е роден на 15 май 1971 г. в град Горна Оряховица. От 1994 г. до 1999 г. изучава графика в класа на проф. Никола Хаджитанев във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2000 г. Найденов е асистент по графика в катедра „Графика“ във Великотърновския университет. Работи в областта на миниатюрата, илюстрациите и екслибриса. Има няколко самостоятелни изложби в България, Китай и участия в много екслибрис конкурси. Печели Почетна грамота в първото и третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна (2014, 2018), във второто му издание е носител на Специална награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков (2016), а в четвъртото издание на конкурса беше отличен с първа награда на името на Йордан Петков (2021). Найденов е носител на награди от конкурси в България, Китай, Полша и др. Един от 35-те български участници в представителната изложба- графика „Рози и лъвове“, курирана от Директора на Галерия Ларго Нели Вълчева и представена в Милано в рамките на 10-тия Международен екслибрис конкурс „Библиотека Бодио Ломнаго“ през 2019 година. Живее и работи във Велико Търново.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp