Арт Галерия Ларго представя самостоятелната изложба живопис на Веселин Дамянов – Вес (18 февруари – 9 март)

"Русенско варено" - Веселин Дамянов - Вес

От 18 февруари Арт Галерия Ларго ще представи за втори път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали талантливия и международно оценен сливенски художник Веселин Дамянов – ВЕС. През 2018 година се откри първата самостоятелна изява на Вес във варненската галерия “Малкият формат в големия град”. Тогава той се представи с графика, а събитието беше част от съпътстващата програма на Трети Международен Екслибрис Конкурс Варна, като Вес беше поканен като победител във второто издание на конкурса. Сега той ще се представи с колоритни и пастьозни живописни творби. Картините са правени в последните две години и ни показват, че Веселин е майстор не само в областта на графиката, но и в тази на живописта.

“Жълтият път” – Веселин Дамянов – Вес

В изложбата ще видим няколко серии от творби – пейзажи, портрети, натюрморти. Пейзажите отразяват особеното светоусещане на автора – вглъбени, тихи и нежни природни картини, колоритни и звучни морски пейзажи, серия миниатюри с храмове и сливенски стари къщи. Серията с портрети разработва любима тема на автора за състоянията на женската душа. Героините му са или меланхолични и тъжни или замислени и носталгични, но изключително интересно и майсторски разработени. Не по-малко вълнуващи са и натюрмортите, като освен серия с цветя Бат Вес е донесъл и натюрморт, отразяващ изключителното му чувство за хумор и историчност – това е творбата в искрящ червен колорит „Русенско варено”.

В изложбата ще видим и серия живописни рисунки с котки, част от която показахме в току що приключилата изложба „Графика и рисунка” и която серия съвсем скоро сливналията ще покаже в тематична изложба в Бургас.

“Лодка” – Веселин Дамянов – Вес

Експозицията може да бъде видяна в Арт Галерия Ларго на ул. „Хан Крум“ 8 във Варна до 09 март. Повече за изложбата можете да прочетете в сайта на галерията www.largogallery.com.

Веселин Дамянов- Вес е роден на 30 май 1977 в град Сливен. През 1996 г. завършва средно художествено училище по приложни изкуства „Димитър Добрович” в Сливен със специалност „Плакат”. През 2002 завършва бакалавърска степен във Великотърновския Университет „Свети Свети Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а през 2004 г. получава магистърска степен със специалност „Живопис“ отново във ВТУ. Член на СБХ от 2004 година.

Има 23 самостоятелни изложби, участва в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където печели повече от 80 награди. Повече от 20 от тях са първи награди. Някои от тях: Първа награда и плакет „Стефан Марков” в Трети форум „Малки графични форми” – София (2016), Първа награда от Втори Международен Exlibris конкурс – Варна (2016), Първа награда на Национална асоциация на италианските гравьори, Вигонца – Италия (2016), Награда за графика от Тридесет и шестия Международен конкурс за малка графика , Кадакес – Испания (2016), Първа награда и диплом от Девети Международен конкурс за Exlibris и малка графика, Гданск – Полша (2018), Награда на Съюзa на българските художници от Национална графична изложба „Георги Герасимов” – Пазарджик (2019), Голяма награда на Oбщина Плевен на десето биенале на малките форми – Плевен (2020) и др. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в повечето европейски страни, както и в  Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други. Живее и работи в Сливен.

“Котки” – Веселин Дамянов – Вес