Арт Галерия Ларго представя изложбата „Закуска с цветни трели” на Живко Дончев (12-30 август)

5/5

На 12 август в Арт Галерия Ларго бе открита самостоятелната изложба на варненския художник Живко Дончев, озаглавена „Закуска с цветни трели”. Познат като един от най-талантливите ни съвременни скулптори, в настоящата изложба той изненадва публиката, като се представя само с живопис. Експозицията включва две серии с миниатюри и малки формати, изпълнени с реалистичен до хиперреалистичен стил. Едната серия е „портрети” на птици, а другата – „портрети” на храни. Картините са създадени в последната половин година, специално за пространството на галерия Ларго.

„Абисински почвен рогат гарван“, художник Живко Дончев

От цялата изложба лъха радост от живота. В творбите на Живко ще открием поглед с намигване към тривиалните неща, които ни съпътстват, често без да ги забелязваме. Но художникът ги забелязва и не гледа на тях така тривиално. Чрез творбите си Живко ни приканва да открием наслада в простичките неща. В ежедневните ритуали той намира смисъла на живота, рисува дребни наглед неща, които го изпълват с цвят, вкус, аромат.

„Френски макарон“, художник Живко Дончев

Варненецът знае и умело използва факта, че нещо ежедневно като храната може да породи у мнозина от нас изключителни и уникални усещания. Знае, че най- специалните ястия в живота се споделят с любими хора, че в най- празничните моменти събираме близките си на отрупана с вкусотии маса. Знае, че блюдата, с които се гордеем най-много, ги правим за някого другиго. Храната много често е това, което ни свързва, което ни сближава.

„Харпия“, художник Живко Дончев

Това ще открием и с настоящата изложба на Живко Дончев- толкова много хора припознават любимите си храни в неговите вкусни миниатюри. Ароматът, който се носи от творбата „Печен пипер”, сочните „Мандарини” и разпуканият „Нар”, хрупкавите „Курабийки с шоколадови парченца и бутилка мляко”… Всички картини са като излезли изпод четката на някой холандски или италиански майстор, живи, искрящи, изкушаващи и вълнуващи.

„Люти чушки“, художник Живко Дончев

Другата серия, с която Живко ни изненадва, е тази с „портретите” на различни познати и непознати, обикновени или екзотични птици. Всяка със свой образ, състояние и характер. Това, което е най- впечатляващо в тези „портрети”, е начинът, по който Живко е изобразил променящите се според светлината нюанси в перата. Майсторският му рисунък в комбинация с усещането му за цвят, му позволяват да създаде върху платното дори най-фините елементи в окраската на тези красиви същества. И така птиците оживяват, поглеждат ни с почуда и от картините започват да звучат трели, въздухът започва да трепти от вълнение и радост, а ние се понасяме в чудния, вълшебен свят на Живко Дончев.

„Папагал Дракула“, художник Живко Дончев

Всички, които познаваме творчеството на Живко Дончев, знаем колко добър и талантлив скулптор е. Той е автор на много бюстове и паметници на бележити българи в градска среда и е един от най- дейните варненски скулптори. Стилът му е разпознаваем, суров и изцяло негов. Живко е един от най- значителните и доказани съвременни имена в областта на малката пластика, скулптурата и монументалната скулптура.

„Мандарини“, художник Живко Дончев

Но колко от нас можеха да си представят колко брилянтен, вълнуващ и различен ще бъде той в живописта си? Кой е предполагал, че тренираните му да търсят пластична форма ръце ще се справят също толкова добре в намирането на пластична форма в живописта? Живописните миниатюри, рисувани за настоящата изложба, Живко Дончев е изпълнил в изключителен хиперреалистичен маниер. С различни нива и консистенции на боята, безкрайно много топли и студени нюанси и прецизност в детайла, той успява да постигне пластичност и материалност в малките си формати. Той борави с четката с такава лекота, с каквато борави и с длетото. График, скулптор, живописец – Живко винаги дава всичко от себе си, когато създава. Затова и публиката го обича толкова много„, коментира галеристът Милена Димитрова.

„Петел“, художник Живко Дончев

Експозицията може да бъде видяна в Арт Галерия Ларго във Варна до 30 август.

„Пъпеш и прошуто“, художник Живко Дончев

Живко Дончев е роден на 13 ноември 1972 г. във Варна. Завършил е художествена паралелка в училище „Любен Каравелов“ в родния си град, а през 1998 година се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Скулптура” в класа на проф. Величко Минеков. През 1992-ра година, едва 20-годишен, Живко получава покана и участва в Биеналето на малките форми в Торонто.

„Сиво какаду“, художник Живко Дончев

Дончев е носител на годишната награда на галерия „Буларт” за млад автор през 2000 г. Има 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в сборни изложби в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов на Алеята на възрожденците в Морската градина, на полк. Петър Димков, разположен срещу Арката на бул. Осми приморски полк и на полк. Милко Железов, командир на бреговата охрана на град Варна в периода 1912 – 1918 г., разположен пред Военноморския музей, както и на паметника на Михаил Колони на едноименната улица във Варна.

„Шоколадови бонбони“, художник Живко Дончев

Автор е на няколко скулптури в градска среда – статуя на мъж, наречена “Начало“ в градинката на площад „Атлантическа солидарност” и прекрасната „Флора” в градинката пред Летния театър на Варна. Негови творби са притежание на много частни колекции в България, САЩ, Италия и др. Живко Дончев живее и работи в родния си град Варна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp