Арт Галерия Ларго представя изложбата „Всички златни часове“ от Ива Маркова (5-19 октомври)

5/5

Снощи в ЗАЛА 2 на Арт Галерия Ларго бе открита самостоятелна изложба на младата художничка Ива Маркова.Изявата ѝ е подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Творчески стипендии“. Експозицията е озаглавена „Всички златни часове“ и  представя серия от живописни творби, подготвени специално за пространството на галерия Ларго. Събитието е второто от цикъла изложби „Нови хоризонти“, в които от Ларго представят млади творци до 35 години в началото на артистичния им път и им дава поле за изява и творческа реализация.

„Тайната градина“, художник Ива Маркова

Това е първата самостоятелна изява на Ива и е един изключително вдъхновяващ старт на професионалния ѝ творчески път. Авторката е избрала вечна тема, любима на художниците от край време – натюрморта с цветя. Най-красивото, което природата създава, най-финото и нежното, с деликатни цветове и омайни листенца – цветята винаги са били най-любимият елемент в един щастлив дом. Смелите мазки на четката и игривите напластявания на боята са това, което придава усещането за трептене и движение на растенията. Повлияна от красотата и изяществото на цветята, художничката умело търси хармония в деликатните бели, розови, зелени и виолетови нюанси и смело ги поставя в контраст със силни, наситени задни планове. Светлина, пречупена като че ли през витраж, преминава иззад клонките и стръковете и ги извежда на преден план в композицията.

„Всички златни часове“, художник Ива Маркова

В същия момент картините на Ива не са просто натюрморти, статично изобразили „откъснатата“ красота и нейната преходност. Младата авторка използва философски ракурс при разработването на темата, която я вълнува. Този подход в работата ѝ може да се  открие още в заглавията на изложбата „Всички златни часове“ и на творбите – „Началото“, „Кръговрат“, „Записани сънища“, „Истините“, „Разговорите“. Картините са като опит за анализ на преходността на битието, на възникването на живата материя, нейната тиха промяна в часовете и дните, нейния бавен ход към неумолимия край, който обаче е само едно начало на нова трансформация на материята. Тези разсъждения са особено ясно визуализирани в цикъла картини на Ива „Часовете“.

„Кръговрат“, художник Ива Маркова

Изложбата продължава до 18 октомври. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Ива Маркова е родена на 26.03.1996 г. в Бургас. През 2019 г. завършва НХА- София, със специалност „Живопис“. Ива активно участва в сборни изложби, пленери и конкурси в страната. Награди: от 14-ти общоакадемичен конкурс, раздел „Рисунка”, НХА, град София (2018), Първо място (2015) и 4-то място (2014) на Национален ученически конкурс за актова рисунка от натура, НГПИ „Св. Лука”, София, 3-то място в Национален конкурс за артистична рисунка – раздел „Фигура” на НУИИ „Илия Петров”, София, награда в конкурс „Млади таланти” („Paper Art Fest”), в къща-музей „Борис Христов“, София (2012); 4-то място в Национален конкурс за артистична рисунка – раздел „Фигура” на НУИИ „Илия Петров”, град София.

„Тайната градина“, художник Ива Маркова

„Има една особена светлина вътре в обектите, когато се съзерцават на живо. И всеки ден тя е различна от предишната, дори наблюдавана по едно и също време. Самите обекти са различни, въпреки че животът им се заключва в границите на един непрекъснат кръговрат без начало и без край. И въпреки това, навсякъде прозират нишките на безкрайно много начала, вътре в плетеницата на корените, дълбоко вкопани в земята – всички златни часове, съчетали в себе си истини, разговори, сънища и смисли побират и тленното, и вечното. Това е малка част от тайната градина, в чиято шарена сянка играем като деца. Там всеки ден е различен от предишния и толкова близък с утрешния. Като приспивна песен, която завършва с настъпването на новия ден.

Като цвете, което се ражда, за да озари своето малко пространство със светлината си и после да угасне в тишината на някой следобед.“

Ива Маркова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp