Арт Галерия Ларго представя изложбата „Ситуации и клишета“ на Светослава Георгиева (2 – 22 февруари)

5/5

Арт Галерия Ларго с радост ви кани на 2 февруари от 18:00 часа на откриването на самостоятелна изложба на Светослава Георгиева. Това е първата самостоятелна изява на варненската художничка в „Ларго“, творбите са подготвяни специално за пространството на „Ларго“, а експозицията носи името „Ситуации и клишета“.

„Трофей“ – художник Светослава Георгиева

За проекта Светослава разказва:

„Често ситуациите, в които попадаме са клишета, както и клишетата са ситуации. В преносен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е идея, фраза или израз, която, тъй като е била широко използвана или повтаряна, е загубила своята сила или новост и се е превърнала в тема или нещо обичайно. Думата може да се отнася и за различни стереотипни ситуации, персонажи и цели сюжети, чиято честа употреба е лишила от оригиналност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни ситуации.

„На война, като на война“ – художник Светослава Георгиева


Трудно се борави с тема, занимавала артисти векове наред. Още по-трудно е, когато като автор вървиш в артистичната си практика в една определена и съвсем различна посока. Тази изложба е направена специално за Арт Галерия Ларго и е мой личен смел експеримент като концептуален живописен опит да покажа как виждам съвременната женска идентичност и клишетата за сексуалността, брака, отношенията, ситуациите, които са общовалидни и човешки, през един ироничен и същевременно двусмислен ракурс. Разказването на истории е много важно, ми каза някой, и когато се замислих как това може да стане, как да изглежда, се сблъсках с визуални и всякакви клишета, със собственото си мерило за така наречения “добър вкус”. Осъзнах, че за последните сто години натрупването на стереотипи е феноменално във всички аспекти.“

„Изгрев“ – художник Светослава Георгиева

„Изкуството е било винаги отражение на живота на човека в определен времеви отрязък, действията му, предметността, нагласите, идеите и чувствеността му. Когато се запитах как може да покажа визуално съвременния индивид, се сблъсках с моите собствени стереотипи за модерност, за образност. И се заиграх с идеята за връзката между ситуациите и клишетата и това колко тази връзка е забавно-иронична. Като артист ме вълнува абстрактното, визуалните въпроси които си поставям са свързани с материалността на живописта, с преминаването през контрастите и с отвореното свободно пространство за зрителя и неговата интерпретация. Малко Дада, малко абстрактно, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники между релефи, енкаустика, колаж, шеллак, пълна еклектика, да кажем метамодернизъм, заради все още неясното бъдеще на понятието. Както и да се определи, в основата е експеримента. „

художник Светослава Георгиева

Очакваме ви на откриването на „Ситуации и клишета“ на 02.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“.

„Залез“ – художник Светослава Георгиева

Светослава Георгиева е завършва НБУ- София през 1997 година със специалност Бизнес администрация и английски език. След това получава бакалавърска степен от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2018 година със специалност „Реставрация и консервация“, а през 2021 година получава магистърска степен „Артистична практика- Живопис“ от Училище по изкуства в Глазгоу- Шотландия.

„Нещо лъскаво в морето“ – художник Светослава Георгиева

Светослава има множество участия в сборни изложби у нас и в чужбина, някои от които: „Есенен салон“-Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2015), „Gift of love”- национална изложба в НДК, София (2016), Международна изложбана UNESCO, AIAPI Italy, Тренто, Италия (2016, 2017, 2018), “Salt Space”- Арт фестивал в Глазгоу, Шотландия (2020), „Viva la vida”- сборна изложба в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020) и др. Има три самостоятелни изложби: съвместна с Десислава Панева в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2016), „Invisible Humans” в Галерия Лабиринт, Пловдив (2018) и „Северни брегове“ в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020). Носител е на няколко престижни награди: Втора награда за живопис на Национална студентска изложба, Югозападен университет, Благоевград (2017), John Moore Prize- сборна изложба, Ливърпул, Великобритания (2020), John Byrne Award- Единбург, Шотландия (2020). Живее и работи във Варна.

„Моят облак в винаги по-черен от твоя“ – художник Светослава Георгиева
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp