Арт Галерия Ларго представя изложбата на Цветан Лазаров „Между черното и бялото“

5/5

На 26 октомври ще се открие шестата самостоятелна изложба на Цветан Лазаров в галерия Ларго във Варна. Изложбата носи името „Между черното и бялото“ и ще ни представи колекция от 26 живописни творби, създадени специално за изявата на Цветан в морската столица. С тази изложба награденият с приза „Художник на десетилетието 2008 – 2018 на Галерия Ларго“ автор ни показва богатия си и изразителен творчески стил и почитта му към вечната женска красота.

„Фронтално“, художник Цветан Лазаров

Експозицията представя серия от платна, които са апотеоз на женската обаятелност. Художникът изобразява своите модели нежни, ефирни, съзерцателни. Той използва изключително изчистена и пастелна палитра, което придава на творбите му изящество и безтегловност. Фигурите са фини и деликатни, като че ли в някои от композициите му са прозирни като мираж, едновременно близки и далечни като мечта. В творбите, създадени за тази експозиция, художникът си играе с контрастите на черното и бялото- от там идва и заглавието на изложбата. Творбите „Малко бяло в черното“ и „Малко черно в бялото“ той посвещава на тези два ахроматични цвята, а в картината „Реалност“ Цветан разработва света, който се намира между тези две крайности- свят, в който има нюанси, звънки цветни петна и хармония от най- различни тонове.

„Малко бяло в черното“, художник Цветан Лазаров

Освен колекция от женски архетипи, в изложбата ще видим няколко натюрморта с плодове- нарове, ябълки, дюли, круши, които също са типични за творчеството на Цветан Лазаров. Той използва символиката на плодовете в историята на живописта, за да ни разкаже за важното в живота- любовта, плодородието, израстването, съзиданието. В картината „Правото да имаш сянка“ сякаш е илюстрирана житейската съдба на човека: лимонът, символ на чистота и младежка невинност, последван по-надолу от нара, символизиращ сътворяването на живот, новото начало, а най-отдолу в композицията виждаме червената ябълка- алегория на семейния живот, едно послание за трайност и устойчивост, за вечния кръговрат на живота.

„Старо огледало“, художник Цветан Лазаров

Всички, които познават творчеството на Цветан Лазаров, знаят, че неговата живопис е изключително лека и прозирна, но едновременно с това е и необикновено дълбока, наситена със скрити детайли, изображение в изображението и почти триизмерни обекти- стъклените топчета, плодовете, очите на женските фигури. Някои от картините напомнят на фрактални изображения: първоначално зрителят вижда обектите по- близо до повърхността, но когато се вгледа в тях, той сякаш потъва все по- навътре в картината и пред него се разкриват нови хоризонти, лица, елементи. Без да уточняваме кои творби притежават подобни скрити детайли, призоваваме всеки да надникне отвъд това, което първоначално привлича вниманието и да се потопи във вълнуващия, имагинерен свят на Цветан Лазаров.

„Правото да имаш сянка“, художник Цветан Лазаров

Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София.

„Злато и изумруд“, художник Цветан Лазаров

Откриването е на 26 октомври, (четвъртък) от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго на ул. „Хан Крум“ 8 във Варна. Изложбата продължава до 22 ноември.

„Зелено“, художник Цветан Лазаров
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp