Арт Галерия Ларго представя изложбата „Между небето и земята“на Валентина Чернева и Милен Маринов (19 май – 7 юни)

5/5

На 19 май от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго в Морската столица ще се открие изложба живопис на варненското артистично дуо Валентина Чернева и Милен Маринов. Авторите бяха представени със съвместна изложба в „Ларго“ през 2019 година и сега, 3 години по- късно, се завръщат в салона на галерията с новите си приказни платна. За радост на нас и на варненската публика, Валя и Милен отново са създали творби, които ще ни пренесат в един по- добър, по- лек и по-хубав свят.

„Нарисувах си море“, художник Валентина Чернева

За настоящата експозиция авторите специално се подготвят от началото на годината. Картините ще омагьосат зрителите с детайлите си и ще ни пренесат в една сюрреалистична приказка. Заглавието на изложбата е „Между небето и земята“, а творбите разказват за мечти и копнежи. В платната на Милен „Нарисувах си море“ и „Къщата на поета“ летящите птици са олицетворение на желанието за свобода. От време на време ние, хората, изваждаме копнежите си от гардеробите, простираме ги върху рушащите се фасади („Чисто небе“) и им се наслаждаваме.

„Чисто небе“, художник Милен Маринов

Така небето, разливащо се върху тухлените зидове, символизира стремежа ни да се освободим от оградите, които сами издигаме около себе си. А в творбата „Къщата на поета“ ще открием как отвъд стените приижда бурята в душата на поета, толкова силна и свирепа, че руши стените пред себе си, търсейки освобождение от оковите на делничното. Изоставената писалка, самотно подпряна и завързана за фасадата на къщата, символизира неспособността на поета да се освободи от емоциите си и да бъде обикновен и прозаичен.

„Заедно“, художник Милен Маринов

Докато героите в картините на Милен са здраво стъпили на земята, то тези на Валентина са изцяло поместени в небето. Творбите ѝ са олицетворение на човешките мечти- от тях струи усещане за безметежност и лекота, за сладостта от живота във формата на сочни плодове, докоснати от жаркото слънце. Основните теми в картините ѝ са любовта, семейството и домът. Колоритът е нежен и изчистен, композициите са леки и обрани. Подходът на Валентина е по- лаконичен, тя не насища платната си с детайли, но с малко обекти успява да разкаже много истории. В картината „Начало“ жената е изобразена във формата на ябълка- символът на изкушението. Те е тази, която създава дома, изпълва го със светлина и топлота и винаги бди над близките си.

„Мост към мечтите“, художник Милен Маринов

Очакваме ви на откриването на изложбата, за да съпреживеете приказните истории на Валентина Чернева и Милен Маринов чрез картините им. Заповядайте на 19 май от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, за да отпразнуваме заедно с авторите тяхната втора съвместна изява във варненската галерия. Мястото е ул. „Хан Крум 8“ във Варна. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com

„Начало“, художник Валентина Чернева

Валентина Чернева е родена през 1970 г. в град Разград. През 1989 г. завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев” – гр. Троян със специалност керамика. Има няколко самостоятелни изложби: Галерия „Premier Enterprises” – Варна (1991, 1995), Галерия 111 – Варна (2001), Комплекс „Яница” – Крапец (2002), Галерия „Теди” – Варна (2011) и др. Има изяви и в сборни изложби и проекти: “Светлина” – Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), Арт-фестивал „Без граници” – Балчик, България (2011), Четвърто балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди“ – Стара Загора (2016). Активно участва в редица колективни изложби в страната и чужбина. Илюстрирала е 5 книги. Член на СБХ. Живее и работи във Варна.

„Пролетни дантели“, художник Валентина Чернева

Милен Маринов е роден през 1965 г. във Варна. Учи в Националната Художествена Академия от 1988 до 1993 г. в класа на проф. Григоров. Работи в областта на кавалетната живопис От 1994 г. до днес Милен Маринов има 13 самостоятелни изложби, някои от които в Градска Художествена Галерия, Балчик (1996), Градска Художествена Галерия, Варна (1997), Галерия 111, Варна (2001, 2004), Галерия Кожухарови, София (2005), Галерия Atypic, Тулуза, Франция (2007), Арт Галерия Ларго (2009, 2019) и др. Милен има също множество участия в групови изложби в България, Швейцария, Франция, Румъния, Босна и Херцoговина, Гърция, Сърбия. Някои по- важни: “Християнството в края на 20-ти век”, комплекс Слънчев ден, Варна, България  (1997), VI Международен салон за съвременно изкуство, Марсилия, Франция (2006), Арт колония, остров Св. Ахил, Гърция (2006, 2009), “Двама български художници“ (заедно с Валери Ценов) в Espace Notre Dame,  Волон, Франция (2006),  Международна колония на художниците – Pociteli, Босна и Херцоговина (2008),  “Светлина” – Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), IV Балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ“  – ХГ Стара Загора (2016 ) и др. Член е на групата творци „Скендерман“. Участва в престижни арт-форуми като ежегодния Международен Салон на Съвременното Изкуство в Марсилия, международни пленери в Сърбия и Гърция. Милен Маринов живее и работи във Варна.

„Класика“, художник Милен Маринов
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp