Арт Галерия Ларго представя изложбата „Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев (1-19 септември)

5/5

От 1 септември  Арт Галерия Ларго ще представи самостоятелна изложба-живопис на пловдивския художник Юли Шумарев. Експозицията носи поетичното име „Макгахански блусове и балади“ и към почти всяка от представените картини има и кратки есета, написани от художника.

„Снимка за спомен със сърцето на лятото“, художник Юли Шумарев

През есента на 2022-ра година ще излезе от печат романът на Юли Шумарев, носещ същото заглавие като изложбата: „Макгахански блусове и балади“. Издателството е „Жанет 45“. За книгата нейната редакторка Ина Иванова казва: „Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев е обяснение в любов не просто към Пловдив, но и към детството, преживяно на една квартална уличка, опряла гръб в Стария град.

„Когато си до мен“, художник Юли Шумарев

И ако детството е колаж от скука и въображение, то паметта предпазливо съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и трудно порастване. А улица „Макгахан“ вече е част от литературната ни география.“

„Здрач в градината“, художник Юли Шумарев

На малката пловдивска уличка „Макгахан“ е минало детството на художника. Спомените от това отминало време, от това място, такова, каквото е било преди, са занимавали Юли Шумарев много пъти в годините. От 2010-та насам в галерия Ларго многократно сме показвали картини от този, очевидно неизчерпаем цикъл картини, посветени на малките истории от улица „Макгахан“. Тези малки истории бяха разказвани чрез боите и платното.

„Какво сънува душата ти“, художник Юли Шумарев

Но лека-полека в последната година и половина Юли Шумарев започна да рисува своите картини и със слово. И му се получаваше не по-зле от картините. Запленени от тези къси разкази, от тяхната тиха, ненатрапчива, нежна и поетична стилистика, поканихме художника да сътвори серия от картини и малки истории, които да си кореспондират едни с други, да се допълват и да създадат заедно една обща история. Така се роди тази изложба. 

„Три минути до разсъмване“, художник Юли Шумарев

И в настоящата експозиция зрителите ще се потопят в идеалния свят на  художника – свят, пълен с нежност, с носталгия, с влюбване, свят, в който хората са по двойки, ангелите са по двойки, писмата са по две, лодките са по две. В творбите на Юли Шумарев семейството е кръстопътя на света, чрез тях той ще ни разкрие смисъла на живота, който според него е в това да обичаш и да бъдеш обичан.

„Заведи ме при тихата вода, откъсни ми цвете“, художник Юли Шумарев

Заповядайте на откриването на изложбата с участието на автора на 1 септември от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна (ул. „Хан Крум“ № 8). Изложбата продължава до 19 септември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com

„Заведи ме в къщата на твоя ангел“, художник Юли Шумарев

Юли Шумарев е роден на 09.07.1969 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при доц. Бисер Дамянов. Работи в областта на живописта. Юли Шумарев има реализирани петнадесет самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Член е на неформалната група „Art Box 69“.

„Чуй песента на ангелите“, художник Юли Шумарев

Участвал е няколко пъти в Нощта на музеите и галериите в Пловдив с изложба в култовото заведение ,,Найлона“. Негови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада. Живее и работи в родния си град.

„Сянка на прелитащ ангел“, художник Юли Шумарев

One Response

Comments are closed.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp