Арт Галерия Ларго представя изложбата „Черно и цветно“ на Николай Добрев (23.02. – 14.03.)

5/5

От 23 февруари Арт Галерия Ларго ще представи ловешкия художник Николай Добрев. След съвместната му изява с Владимир Киров през 2014-та и самостоятелната му изложба в „Ларго“ през 2016-та това е третото представяне на Добрев във варненската галерия. Експозицията е озаглавена „Черно и цветно“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“.

„Пейзаж“, художник Николай Добрев

Освен познатите и характерни за ловчанлията морски пейзажи, за представянето си във Варна художникът е подготвил два съвсем нови цикъла от картини, вдъхновени от пътуванията му през последните две години – цикъл „Магнолии“ и цикъл „Водни лилии“.

„Водни лилии“, художник Николай Добрев

Докато в творбите с магнолиите ще открием нежен, пастелен, бяло-розов колорит, напластявания на боята, едри мазки, вихрени, раздвижени композиции, то в серията с водните лилии Добрев показва съвсем различно лице. Всички картини от втория цикъл са рисувани върху черна основа, откъдето идва и идеята за заглавието на изложбата. Върху черен фон са изведени естетските пейзажи на езерна вода, покрита с водни лилии в бяло или розово, с големите им листа, с корените, полюшващи се във водата, с трепкането на светлината върху нежните цветчета. 

И докато композициите с магнолии в настоящата изложба имат по-скоро абстрактен характер, много движение, динамични вертикални мазки, изграждащи образността, то в пейзажите с лилиите Николай Добрев търси съзерцателност, балансирана и укротена композиция, поетично-метафорични послания. Така серията с магнолиите ни кара да се мобилизираме, изправим на пръсти, отдалечим и после приближим до картините, карайки ни да изпълним нещо като ритуален танц на общуването с платната, за да можем да усетим напълно динамичните, раздвижени пейзажи, които Добрев е създал. Обратното – картините с водните лилии изискват статично наблюдение, вглъбяване и медитиране пред творбите.

„Есен“, художник Николай Добрев

Още няколко изключително колоритни пейзажа на есенни листа допълват серията от флорални композиции в настоящата изложба, в която ценителите ще открият едно напълно ново, различно лице на ловешкия майстор на четката.

„Магнолия“, художник Николай Добрев

Откриването на изложбата с участието на автора е на 23 февруари от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго (Варна, ул. „Хан Крум“ 8). Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 21“. Повече снимки от изложбата на www.largogallery.com

„Балчик“, художник Николай Добрев

Николай Добрев е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1974 г.. Има над 20 самостоятелни изложби в много градове в страната – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др.. Живее и твори в Ловеч.

„Водни лилии“, художник Николай Добрев
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp