Арт Галерия Ларго представя изложбата „Адреналин“ на Галина Александрова (16 март – 4 април)

5/5

От 16 март Арт Галерия Ларго ще представи с дебютна изява в морската столица търновската художничка Галина Александрова. Изложбата се нарича „Адреналин“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Галина, с артистичния псевдоним RED, ще стопли замръзналите ни от дългата зима души със серия от огнени, експресивни платна. Начина ѝ на живописване изненадва с изключителния си заряд, танцуващите мазки от четката ѝ карат сърцата да се разтуптят по- силно, живописта ѝ е изключително емоционална. Авторката е подготвяла картините за експозицията с много страст и безсънни нощи над статива, отдаване ту на една картина, ту на друга, после връщайки се отново на първата. Това вихрено темпо на работа, силния емоционален заряд, който Галина е вложила, са пряк резултат от адреналина, с който я е зареждала работата ѝ по време на създаването на творбите. Оттам идва и името на изложбата.

„Адреналин II“, художник Галина Александрова

За изявата си в галерия Ларго Галина споделя: „Картините в тази изложба са субективното ми отношение към изкуството и живота около мен. Когато работя, се чувствам отвъд  реалността, в ирационалното. Там е изключително интересно. Случват ми се приключения. Обичам да живея на ръба. Границата е тънка. Вървя по лед. Не се хлъзгам. Танцувам по леда и флиртувам с риска. Адреналинът ме облива. Усещам вкуса на живота. Рисувам хипнотично и интуитивно. Живея страстно. Смела, безразсъдна, свободна и независима, такава съм и в работите си. В картините си се изразявам силно  експресивно, с натрупана емоционално лична енергия. В тях има динамична комбинация от материали и техники. Работя спонтанно, без рационално мислене. Картините ми са първични и чувствени, с тях искам да внуша чувството на свобода и очаквам да ги съпреживеете с мен!“ 

„Утрин“, художник Галина Александрова

В творбите на Галина Александрова зрителят ще се наслади на наслагването и богатото нюансиране на различните живописни слоеве, деликатното изграждане на цветовите хармонии. Търновската художничка елегантно степенува тоналности и фактури, провокира зрителя, вмъквайки колажи от вестници и хартия в някои от картините. Ритъмът в нейните композиции е неподправен, вихъра на цветовете ѝ напомня на танцуващи пламъци. Историите, които разказва в платната, са философския прочит на авторката за живота, за човешките емоции, за малките, простички, но важни неща, които осмислят пребиваването ни тук, на тази земя. Посланията си художничката от града на болярите загатва чрез смелия ход на четката, а ние, зрителите, трябва да ги потърсим и открием сред хармония от петна, разливания, контури и дръзки изпръсквания върху платното. Защото в живота никой не ни дава отговорите наготово- трябва сами да открием своя път и да намерим това, което търсим.

„Вяра“, художник Галина Александрова

Откриването на изложбата с участието на авторката е на 16 март от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго (ул. „Хан Крум“ 8, Варна). Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Повече снимки от изложбата на www.largogallery.com.

„Страст“, художник Галина Александрова

Галина Александрова е родена в град Габрово. Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в град Трявна със специалност „Вътрешна архитектура“ през 1988 година. През 1996 година се дипломира от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „графика“ при проф. Христо Цацинов. Галина работи в областта на абстрактната живопис.

„Тюркоазен плаж“, художник Галина Александрова

Участва в множество общи, национални и международни изложби, конкурси и пленери, някои от които: „Есенен салон“- Изложбени зали „Рафаил Михайлов“, Велико Търново (2006-2009, 2014-2016, 2018), „Пролетен салон на жени художнички“- ГХГ „Христо Цокев“, Габрово (1990, 2010-2012, 2014-2016), Национална изложба-конкурс „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” (2008, 2014), „Биенале на малките форми в изобразителното изкуство“, Плевен (2014), Национално триенале „Пространство за вдъхновение”, Велико Търново (2020), Международен пленер Охрид, Северна Македония (2016) и др. Има над 15 самостоятелни изложби в RED Gallery (2010, 2017-2019, 2021), „TRANSITION“ – изложба в галерия „Гешов”, София (2016), „ENTROPY“ – изложба в галерия „ЛИК”, София (2017) и др. Живее и твори във Велико Търново.

„Пясъчна буря“, художник Галина Александрова
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp