Amazon планува да позволи плащането със селфи

5/5

Патентът предлага технологията да може да се използва на различни устройства, включително десктоп приложения, лаптопи, мобилни телефони и таблети.

Amazon планува да разреши осъществяването на плащане с помощта на селфи, така че ще трябва да бъдете по-внимателни, когато пазарувате в сайта късно вечер.

Заявката за патент върху тази технология, предложена първо от Re/Code, е подадена от Amazon в четвъртък. Накратко технологията използва камерата и функцията за лицево разпознаване на потребителя, след което го кара да извърши някакво действие, за да докаже, че е реален и желае да потвърди поръчката си. Например да намигне.

В преговорите за патента Amazon заявяват становището си за необходимост от подобряване на сигурността около тези електронни системи, които ви позволяват да купувате само с едно кликване. Възможно е да получите паролата за нечий профил в Amazon, след което можете да купувате от негово име неограничено или поне до изчерпването на дебитната му карта. Но с използване на функцията за разпознаване на лица тази намеса от страна на хакери и крадци може да бъде много по-трудна.

AmazonPatent1
Как действа? (а) Визия на приложението (б) Приложението ви моли да поставите лицето си в очертанията посредством предната камера на устройството ви. (в) Приложението ви моли да извършите действие – да намигнете с дясното си око. (г) Приложението ви известява за успешно извършено плащане.

Като друга причина Amazon посочва неудобството за набиране на пароли на по-малките устройства, които са съответно и с по-малки клавиатури. Възможността да си направите снимка, като наклоните главата си на една страна, за да удостоверите, че това наистина сте вие и сте реален, може да направи пазаруването за вас много по-лесно, отколкото въвеждането на свръхдълга парола с главни и малки букви, цифри и символи.

Патентът предлага технологията да може да се използва на различни устройства, включително десктоп приложения, лаптопи, мобилни телефони и таблети. От компанията уверяват, че удостоверяването на изображението ще се извършва на място, различно от мястото, от което потребителите купуват. Иначе казано, функцията „лицево разпознаване“ ще бъде отделен филтър, през който ще се минава към покупка само след одобрение, но не и преди или едновременно с това.

Тази функция няма да ограничи само хакерите и крадците, но също и така ще намали поръчките от по-небрежните потребители. Например, ако дете вземе телефона на родителите си и знае тяхната парола, за него ще бъде лесно да направи поръчка. Но детето няма как да пазарува без позволение, ако софтуерът изисква лицевото разпознаване на негов родител. В този ред на мисли, приложението е добро също за възрастни хора и потребители, които срещат трудности при работа с модерните технологии.

MasterCard също наскоро обявиха, че са в процес на пускане на собствената си функция „селфи заплащане“, която позволява на притежателите на MasterCard да правят мобилни разплащания с използване на технологията за лицево разпознаване.

По всичко личи, че вървим към бъдеще, в което селфи снимките не са разпространени просто като инструмент на суетата, а са необходим компонент на сигурността в съвременната търговия.

Какво мислите вие за тази тенденция?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp