Александър Ненов: В истинския онлайн бизнес правила и ограничения не съществуват (интервю)

Броени дни преди семинара „Как да печелим от Интернет?“ Александър Ненов, лекторът на събитието, отговаря на въпросите на Трио.

Александър Ненов е един от най-успешните Интернет предприемачи в България, развивайки се в сферата от далечната 1997 година. По времето, когато за мнозина от нас интернет беше още terra incognita, неспирният изследователски дух на Александър Ненов го тласка към опознаване и разгръщане на възможностите, които този нов феномен е готов да ни предложи. И успява. Още на впечатляващата 17-годишна възраст Ненов става един от първите интернет предприемачи в България, реализирайки първия си сайт. Година след това основава небезизвестния сайт Teenproblem.net, който по-късно продава и така реализира най-голямата публична сделка в българския интернет през 2007 г. Включен е като предприемач и в книгата на Жюстин Томс „Първите в българския Интернет“.

Към момента Интернет вече няма тайни от Александър Ненов. Той е работил като програмист, мениджър и консултант на стотици интернет проекти. Многократно печели награди от конкурса BG SITE. Автор е на бизнес книгите „На 1 клик разстояние“ и „Как да печелим от интернет?, споделящи обща съдба – превърнали се едновременно в бестселъри малко след излизането си и във виновници за нарастването на броя на успешните уеб предприемачи в България.

Александър Ненов е лектор на серия от семинари, свързани с онлайн бизнеса и иновациите, провеждани в City University, TEDx, Нов български университет, Форум “Нови пазари” и др. А сега предстои следващия голям семинар с негово участие – „Как да печелим от Интернет?” с Александър Ненов ще се проведе на 13 октомври, в Хотел Форум, София. По повод събитието решихме да му зададем няколко въпроса.

За мен това ще е интересно събитие, тъй като ще събера всичко, което съм говорил по различни семинари и обучения, в един завършен семинар, от А до Я. Ще бъде предизвикателство за мен да събера процеса на един онлайн бизнес в един работен ден.

 • За каква аудитория е предназначен семинарът? Могат ли хора с желание, но без опит в уеб, да го разберат и да научат от него достатъчно, за да стартират своя бизнес в уеб?

Аз винаги съм смятал, че всеки, който иска да стартира онлайн бизнес, може да го направи с няколко дни четене, учене и упражнения. За това и книгата, и семинара ми е насочен към хора, които вярват в себе си, независимо дали имат опит или не. Опитът и знанието могат да бъдат натрупани и подобни семинари и книги са един от начините.

Как да печелим от Интернет?
„Как да печелим от Интернет?“ от Александър Ненов излезе във втори тираж, след като първият беше изкупен за броени дни. Снимка: Георги Казаков
 • Какви качества е необходимо да има успешният предприемач?

Важно е да отбележим, че не всеки, който стартира собствен бизнес, е предприемач, както и не малко предприемачи работят в корпорации и фирми на заплата. Да си предприемач означава да си активен, да развиваш нови идеи, да не те е страх да ги представиш пред аудиторията, да ги защитиш пред инвеститори или шефове, да поемаш отговорност за действията си. Всъщност поемането на отговорност и последователността на действията са най-важните черти на предприемача.

 • Какви са разликите между бизнесите онлайн и офлайн днес? Изобщо – може ли едното без другото и какви са тенденциите в тази насока?

Единствената разлика между двете е, че инвестицията за онлайн бизнес е много по-малка от тази за офлайн бизнес. Иначе и в двата случая ще трябва да се подготвите психически за това да управлявате бюджети, процеси, маркетинг стратегии и т.н. Много хора смятат, че в онлайн бизнес няма тази скучна отчетна част, административни документи, парични потоци. Подобен подход винаги е пагубен и това е причината за неуспеха на много онлайн предприемачи.

 • Откъде се намира финансиране за започването на един проект и каква е минималната сума, необходима ни, за да започнем?

Истината ли? Един от проектите ми, който продадохме с моя партньор през 2007 за 6 цифрена сума, ни струваше 35$ като инвестиция. Всъщност, направихме тази инвестиция едва на втората година от проекта. Преди това инвестирахме единствено труд и знания. Същото са направили Google, Facebook, AirBNB и много други. Същото направиха и Nasamnatam.com и BG-Mamma.

Александър Ненов
Александър Ненов вярва, че всеки може да печели от безкрайния пазар в мрежата.
 • Разкажи историята на някой от твоите проекти, как дойде идеята за него и как стартира?

Преди време стартирах с брат ми хостинг компания. Това беше един от първите ми бизнеси. Причината да го направим беше, че на пазара ни нямаше хостинг компания, която да отговаря на нашите разбирания и изисквания. За това просто създадохме наша собствена. Натрупахме стотици клиенти само за няколко месеца и бяхме доста добри в това, въпреки, че нямахме опит от техническа гледна точка.

 • Разкажи забавна случка от работната среда, свързана с иновативна идея?

Ако продължим с хостинг компанията, забавното беше, че вместо да инвестираме между 5 000 до 100 000 лв. в сървъри и друга техника, купихме един обикновен компютър втора ръка от един архитект. Тогава те ползваха доста мощни машини, за да обработват 3D модели. Сами правихме ремонтите й, почиствахме я и дори имаше моменти, в които закачахме разни части с ластик, за да не падат, тъй като машината имаше счупени щифтове на места. Това продължи години. Ако го бяхме споделили това на някой професионалист, щеше да ни обяви за несериозни и да ни обясни как това е напълно невъзможно. И все пак ние го направихме и услугата беше перфектна.

 • На базата на опита ти като предприемач и стотиците проекти и решения през годините, можеш ли да познаеш кога една идея в зародиш има потенциала да се превърне в успешен бизнес? Какво е необходимо да притежава, за да успее?

Има идеи, които още на пръв поглед са мъртво родени и при тях прозира желанието на предприемача за бърза и лесна печалба. Тези идеи са лесни за отхвърляне и установяване. Те просто не са устойчиви, а това е нещо, което аз търся във всяка идея. Има обаче идеи, които са трудни да бъдат предсказани. Те са странни, необичайни, сложни и за момент звучат дори абсурдно. Често в тези идеи се крият новите продукти и услуги които правят революция в бизнеса. Разбира се, това не означава, че всяка абсурдна идея е следващият проект за милиони.

alex-nenov

 • Ти си постоянен извор на иновативни и нестандартни идеи. Откъде ти идват те най-често? Как успяваш да поддържаш мисълта си „извън кутията“?

Идеите са навсякъде около нас и единственото, което трябва да правим постоянно, е да боравим с информацията и да я комбинираме по различен начин. Това правя и аз, и в комбинация с фантастичните романи и разкази, които чета, съм се научил да мисля по начин, който може да не е пряко свързан с реалността. Тогава идват и най-смелите и печеливши идеи. Някои от тях все още стоят записани в TO-DO листа ми за след години, тъй като тяхното време още не е дошло и са невъзможни от технологична гледна точка. След 10 години сигурно ще са хит.

 • Ще те върна много назад – помниш ли първата си реализирана иновативна идея, каква беше тя?

В зората на интернет всеки сайт, скрипт или програма представляваше един вид иновация, тъй като нямаше от къде да теглим безплатни скриптове и отворен код на килограми. Тогава стояхме и мислихме всичко, сякаш сме първите и наистина бяхме първите в много неща. Но ако се върна много назад, това беше един вирус, за Правец 8, който написах като ученик. Целта му беше да те накара да цитираш „АД“ на Данте или сменяше резолюцията на екрана с непосилна за устройството, при което следваше забиване на компютъра. Ето, не винаги съм мислил в изкарване на пари, правил съм и глупости 🙂

alex-nenov
Алекс Ненов: „Идеите са навсякъде около нас и единственото, което трябва да правим постоянно, е да боравим с информацията и да я комбинираме по различен начин.“
 • А най-щурата идея, която си осъществил?

Най-щурата тепърва предстои. И все пак, идеята за ТийнПроблем от преди над 16 години все още има силен отпечатък върху моето развитие. Един проект, с който минахме през всички възможни кризи, за да достигнем етапа на продажбата – нещо, което се е случило на сравнително малко проекти в страната. Да реализират така мечтания екзит.

 • Какви са бъдещите ти проекти и желания?

Скоро с моите партньори пускаме на пазара собствена марка… възглавници. Това изненадва повечето ми колеги, тъй като те ме асоциират с човек, който прави дигитални продукти и услуги. Но дигиталния свят може много добре да продава материални продукти и все повече искам да инвестирам в устойчиви и нужни за хората продукти, които да достигат до тях по най-добрия начин.

alex-nenov
Александър Ненов е готов да отговори на всичките ви въпроси и да ви помогне да откриете своя начин да печелите от интернет.
 • И за финал – какво е посланието ти към хората, които ще присъстват на семинара? По какъв начин би искал да им повлияе срещата с теб?

Бих ги посъветвал да забравят всички предразсъдъци относно онлайн бизнеса. Защото на семинара ще им разкажа и ще покажа как се прави истински онлайн бизнес, в който правила и ограничения не съществуват. Има само опорни точки, и дребни технически лимити, но всички други ограничения са само в нашите глави. Те ни пречат.

Александър Ненов е готов да отговори на всичките ви въпроси и да ви помогне да откриете своя начин да печелите от интернет. Заповядайте на семинара „Как да печелим от Интернет?“, който ще се проведе на 13 октомври в Хотел Форум, София.

За повече информация и билети посетете: http://alexnenov.tothetop.bg/
Или последвайте Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/579171232252801/
Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.