„Адската машина“ по Жан Кокто с премиера на сцената на Театър НАТФИЗ

На 20, 21 и 28 май е премиерата на „Адската машина“ по Жан Кокто на Голяма сцена на Театър НАТФИЗ. Сценичната версия, постановката и музикалната среда са на проф. Здравко Митков, а сценографията на Лилия Бабунова и покойната Невяна Кавалджиева. Асистент-режисьор е Людмила Стоин,

фотограф – Теодора Тодорова, а актьорският състав е студенти специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков.

Жан Кокто е една от свръхнадарените личности на френската интелектуална и артистична мощ от първата половина на ХХ век. Пиесите му, обаче, не са чест гост на театралните сцени в България. „Адската машина“ е страховит шедьовър, творческото общуване с който е безкрайна наслада. Прочутата история на Едип е развихрила въображението на Кокто и то ни понася като интелектуален ураган.

“„Моят проект е опит да се съживят старите шедьоври. Когато ги четем, някои неща ни убягват, но ако аз прелетя над някой прочут текст, всеки би повярвал, че го чува за първи път.“ – казва авторът. Провокативно модерна за театралните вкусове от 1932 година, когато е написана, „Адската машина“ и днес е изпитание за всички клишета, които тровят театралната ни рутина. Нахално свободната игра на автора с жанровете, блестящият език, смесващ епохите без никакъв свян, дълбоката чувственост и фарсовият (на места) рисунък – всичко това ни е вдъхновило днес да приемем интелектуалната покана на Кокто. Да проверим дали нашето представление може, дори за миг, да се докосне до блестящо-скептичната аура на неземния му талант.”

проф. Здравко Митков

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO